nieuws

Versimpelen

bouwbreed

Hopelijk staat het decennium 2010-2020 over vijftig jaar in de geschiedenisboeken als het tijdperk van het versimpelen

Door zo langzamerhand alle schaalniveaus, functies en partijen met elkaar te verbinden hebben we opgaven buitengewoon ingewikkeld gemaakt. Dat processen in de knoop raken, betrokkenen niet van elkaars handelen weten en procedures tegen elkaar in werken is daarvan de logische resultante. Het lijkt me slim een onderscheid te maken tussen oplossingen van simpele geesten en versimpelen. Simpele geesten roepen: leiderschap! Geef mij de macht en ik zal eens laten zien hoe simpel besluitvorming is. Illustratie daarvan is de eigenaar-directeur van een inmiddels failliete bank, die stoer uitriep dat hij de financiële crisis wel even zou oplossen. Andere statements van die simpele geesten zijn: weg met al die bestuurslagen. Of weg met al die ambtenaren. Zelden wordt de discussie echter fundamenteel gevoerd, namelijk over het reduceren van complexiteit (een heel oude wijsheid van de Duitse politicoloog Fritz Schapf). Laten we de opgaven versimpelen. We breken ons nu vanwege de crisis het hoofd over de gebiedsexploitatie van een nieuwe Utrechtse wijk van vele duizenden woningen, terwijl we verleerd hebben samen met toekomstige bewoners plukjes droomhuizen op maat te realiseren. We zijn zo geconditioneerd dat de eerste reactie op het idee van een plukje droomhuizen is: hoe moet het dan met de voorzieningen, de infrastructuur en de rest van die duizenden woningen? We moeten af van dat integrale. Van te brede benaderingen. Van dat mechanische denken van ingenieurs en bestuurskundigen. Integrale plannen zijn niet maakbaar. Droomhuizen wel!

Adviseur Andersson Elffers Felix,Utrecht

Reageer op dit artikel