nieuws

Viaducten Zuid-Holland dicht voor zwaar verkeer

bouwbreed

Drie viaducten in de N206 bij Noordwijkerhout hebben door een chemische reactie in het beton aan draagkracht verloren. De provincie Zuid-Holland sluit de viaducten voor verkeer vanaf 50 ton.

“Lichter verkeer kan nog steeds zonder problemen gebruik maken van de viaducten”, zegt woordvoerder Ineke Pardoen van de provincie. Het betreft de viaducten over de Herenweg, Delfweg en Joppeweg.
De Zuid-Hollandse viaducten lijden onder de alkalisilica-reactie (ASR). “Dit proces is een gevolg van de verhardingsversneller die aan het beton is toegevoegd.” Deze chemische reactie laat volgens Pardoen het beton opzwellen en verkruimelen. Voor de drie viaducten nabij Noordwijkerhout pakt dat extra nadelig uit. “In vergelijking met de hoeveelheid wapeningsstaal hebben de kunstwerken relatief veel beton.” Meer wapening geeft viaducten meer sterkte, benadrukt Pardoen.
ASR kwam aan het licht bij het viaduct bij de Herenweg. Net als die bij de Delfweg en de Joppeweg is dit in 1964 gebouwd. Om die reden gaat Zuid-Holland ervan uit dat voor alle drie dezelfde materialen zijn gebruikt. Nader onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de viaducten zijn aangetast door ASR.
“Dat is geen doorgaand proces”, zegt Pardoen. “Op een gegeven moment houdt de reactie op.” Een studie moet duidelijk maken of dat bij de drie viaducten ook het geval is. Dat onderzoek moet nog worden aanbesteed aan commerciële ingenieursbureaus.
De provincie inventariseert nu of meer viaducten in die periode zijn gebouwd. Tot nog toe zijn soortgelijke problemen niet aan het licht gekomen tijdens de driejaarlijkse inspecties van de viaducten. Onderzoek moet leren of de kunstwerken kunnen worden gerepareerd of dat ze moeten worden vervangen.
Aangezet door de bevindingen van Zuid-Holland doet ook Rijkswaterstaat volgens Pardoen onderzoek naar ASR in viaducten. Rijkswaterstaat kon daar nog niets over meedelen.

Reageer op dit artikel