nieuws

‘Licht maakt enge plekken weer aantrekkelijk’

bouwbreed

Licht verandert enge plekken in aantrekkelijke verblijfsgebieden. Dat betoogde lichtontwerper Martin Lupton op de vakbeurs Licht & Architectuur in de Rotterdamse Ahoy. Ontwikkelaars en exploitanten van vastgoed schakelen daarom steeds vaker een lichtontwerper in om bijvoorbeeld appartementgebouwen aantrekkelijker te maken, constateert de voorzitter van de internationale Professional Lighting Design Association.

“Wijken met veel sociale woningbouw zien er in het donker vaak weinig aantrekkelijk uit”, vindt Lupton. De openbare verlichting bestaat veelal uit lagedruknatriumlampen langs de straten. Op een enkele uitzondering na is dat meestal de enige verlichting in zo’n wijk. Het eentonige lamplicht doet alle bebouwing er hetzelfde uitzien, zegt Lupton. “Deze monotonie maakt de appartementen minder gewild.” De plekken die niet worden verlicht worden “enge plekken”.
Een betere verlichting lost dat op en geeft de bebouwing meer flair, vindt hij. Eigenaren en beheerders kiezen daar niet altijd uit zichzelf voor. “Eén van de redenen is de onbekendheid met de techniek en wat die zoal kan.” Lupton brengt daar verandering in met ‘guerilla lighting’. “Enge plekken worden tijdelijk aantrekkelijk verlicht om beheerders en eigenaren een indruk te geven van wat met een goed lichtontwerp mogelijk is.”

Verbod

Zulke ontwerpen worden steeds meer uitgevoerd in led’s, ziet onafhankelijk lichtontwerper Henk van der Geest. “De gloeilamp wordt daar sinds het stapsgewijs in te voeren Europese verbod nauwelijks meer voor gebruikt.” Van der Geest noemt het verbod is een beetje voorbarig. “Het blijft een vraag of het verstandig is om nu al te investeren in een techniek die nog steeds in ontwikkeling is.” Het prijsverschil is volgens hem nog steeds enorm. “Een led-lamp kost ruim 23 euro terwijl de prijs van een gloeilamp ongeveer 0,50 bedraagt.”
Robert Jan Vos, eveneens onafhankelijk lichtontwerper, zet wel vol in op de led. De voordelen die deze techniek in theorie biedt, vergen in de praktijk bijzondere maatregelen. Zo gaan leds in zijn visie alleen lang mee wanneer de armaturen goed worden gekoeld. “In de lichtbundel zit nauwelijks warmte maar de onderdelen die dat lucht maken, worden weldegelijk warm.” Na verloop van tijd verlopen de kleuren.

Reageer op dit artikel