nieuws

Wereldpaviljoen Venlonaar duurzaam concept

bouwbreed

De realisering van een permanent Wereldpaviljoen in Venlo Greenpark is een belangrijke stap dichterbij gekomen met het ondertekenen van een intentieverklaring. De initiatiefnemers hebben gekozen voor een duurzame bouwmethode: het zogeheten BetonBallon-concept van BB-Con.

De initiatiefnemers van het Wereldpaviljoen, Venlo Greenpark en ontwerpbureau BB-Con stellen gezamenlijk alles in het werk om dit paviljoen met het oog op de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2012 van de grond te krijgen. In 2010 moet de eerste spade voor het gebouw de grond in.
De twee partijen hebben gekozen voor een duurzame bouwmethode, namelijk het BetonBallon-concept van BB-Con uit Vught. Dat komt erop neer dat beton wordt gespoten op een voorgevormde ballon. Als het beton is uitgehard, is het een kwestie van de ballon leeglaten laten lopen. Wat overblijft is een ijzersterk betonnen gewelf. Deze techniek leidt tot een besparing op materiaal van gemiddeld 50 procent in wapenvrije constructies en tijdens het bouwproces wordt een CO2-reductie van minimaal 70 procent bereikt. Het bijzondere van dit concept is verder dat in plaats van beton waterbestendige leem kan worden gebruikt waardoor deze bouwmethode ook inzetbaar is in ontwikkelingslanden.

Sanitaire units

Samen met de Solid House Foundation bereidt BB-Con momenteel het bouwen van sanitaire units (toilet/water) in Zuid-Soedan voor. Het idee is om ook in het Wereldpaviljoen zelf een sanitaire voorziening te integreren die als voorbeeld dient voor het project in Zuid-Soedan. “BB-Con is door deze bijzondere en milieuvriendelijke bouwmethode dan ook een logische keuze als partner voor ons initiatief”, aldus René Poels voorzitter van SOS Meerlo-Wanssum, een van de partijen die de intentieverklaring mede ondertekende en deel uitmaakt van de Stichting Wereldpaviljoen i.o.
De directie van de Floriade heeft het plan van meet af aan omarmd. Ook de provincie Limburg staat positief over het verder ontwikkelen van het plan. Over een financiële bijdrage neemt het provinciaal bestuur binnenkort een besluit.

Reageer op dit artikel