nieuws

Palen kraken

bouwbreed Premium

Maar liefst zeshonderd boorpalen met een diameter tot 1,50 meter vormen het fundament van de Eon-energiecentrale op de Rotterdamse Maasvlakte. En om palen met die omvang te kunnen kraken, gebruikt Blijleven Sloopwerken de enige Taets 380 palenkraker die in Nederland actief is. Aan de beslissing om palen met zo’n grote diameter te gebruiken, ging een zorgvuldige afweging van staal- of paalfundering vooraf, waarbij uitgebreide zettingsanalyses zijn gemaakt. Ing. Martin Borsboom van ingenieursbureau Fugro vertelt vandaag op de Funderingsdag in Ede over de manier waarop de voorspelling van het gedrag van de boorpalen is geverifieerd met een belastingsproef.

Maar liefst zeshonderd boorpalen met een diameter tot 1,50 meter vormen het fundament van de Eon-energiecentrale op de Rotterdamse Maasvlakte. En om palen met die omvang te kunnen kraken, gebruikt Blijleven Sloopwerken de enige Taets 380 palenkraker die in Nederland actief is. Aan de beslissing om palen met zo’n grote diameter te gebruiken, ging een zorgvuldige afweging van staal- of paalfundering vooraf, waarbij uitgebreide zettingsanalyses zijn gemaakt. Ing. Martin Borsboom van ingenieursbureau Fugro vertelt vandaag op de Funderingsdag in Ede over de manier waarop de voorspelling van het gedrag van de boorpalen is geverifieerd met een belastingsproef.

Reageer op dit artikel