nieuws

Steeds meer slachtoffers van malafide uitzendbureaus

bouwbreed

Lijnden – Het aantal malafide uitzendbureaus is de afgelopen twee jaar niet afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU).

De malafide bureaus helpen jaarlijks 115.000 mensen aan het werk. Polen vormen daarbij verreweg de grootste groep: van de 80.000 mensen uit Midden- en Oost-Europa komen er 70.000 uit Polen. Volgens de onderzoekers is er sprake van uitbuiting bij huisvesting, wordt er zonder cao-loon en zonder vakantiegeld gewerkt, en worden vaak geen premies en belastingen afgedragen.
De frauderende uitzendbureaus maken meer slachtoffers dan voorgaande jaren: in 2006 en 2004 ging het nog om respectievelijk 80.000 en 65.000 mensen. Meer dan de helft van alle in Nederland actieve arbeidsmigranten wordt momenteel slachtoffer van een malafide bureau, aldus de onderzoekers.
De SNCU zoekt de oplossing van het probleem, dat zich ook in de bouw voordoet, in extra controles van niet-geregistreerde uitzendbureaus of bureaus die een vergunning is geweigerd. “We willen veel minder van die bureaus. Het gaat er daarbij om dat het net zich sluit. De pakkans moet zo groot zijn dat ze er niet meer aan durven beginnen”, zegt SNCU-voorzitter Wouter Waleson in een reactie op de onderzoeksresultaten.
De SNCU is opgericht door vakbonden en werkgeversorganisatie ABU om misstanden aan te pakken. Maar zegt Waleson: “Dit probleem is te groot, wij kunnen het niet alleen. We breiden uit en kunnen steeds meer controles doen, maar het zou helpen als de overheid bijvoorbeeld hogere boetes zou uitdelen en de zogeheten inleners verantwoordelijk worden gesteld.”
De SNCU heeft inmiddels 2,6 miljoen euro aan boetes opgelegd aan bureaus die de cao-afspraken overtraden. Foute bureaus moeten ongeveer 15 miljoen euro terugbetalen aan uitzendkrachten.
Waleson: “Het is nu minstens even erg als een paar jaar geleden, er zijn meer werknemers bij betrokken. Dat zijn wel 100.000 mensen die niet krijgen waar ze recht op hebben. Wij willen dat de achterdeur zover mogelijk dicht gaat. En om dat voor elkaar te krijgen moet de controle zo gericht mogelijk zijn.”
Vorige week riep FNV Bouw aannemers nog op alleen met gecertificeerde uitzendbureaus in zee te gaan. Dit na de nieuwste bevindingen van de Arbeidsinspectie over het nog altijd hoge aantal illegalen inde bouw.

Reageer op dit artikel