nieuws

Koppensneller

bouwbreed

RotterdamBlijleven Sloopwerken kraakt op de Maasvlakte 600 funderingspalen waarop straks de nieuwe elektriciteitscentrale van het energiebedrijf E.on wordt gebouwd. Ruwweg de helft van de palen heeft een diameter van 1,20 meter, de rest zelfs van 1,50 meter. Dat betekent dat de koppensnellers die normaal voor dit soort werk worden gebruikt, te klein zijn. Blijleven investeerde speciaal voor deze klus daarom in een Taets 380 palenkraker. Omdat in dit model schakels kunnen worden verwijderd en toegevoegd, kunnen palen tot een diameter van 1,80 meter moeiteloos worden gekraakt. Het is de eerste 380 die Taets in Nederland verkocht. John Blijleven is in zijn nopjes met zijn aanwinst. “Enig nadeel is dat de cilinders van deze machine horizontaal liggen. Dat betekent minder kracht. Maar om een reguliere kraker om te bouwen tot een koppensneller van deze omvang is veel te duur.” Van elke paal komt ongeveer 5 ton puin dat ter plaatse in een puinbreker wordt verwerkt tot granulaat. Blijleven rekent op acht weken werk op de Maasvlakte.

RotterdamBlijleven Sloopwerken kraakt op de Maasvlakte 600 funderingspalen waarop straks de nieuwe elektriciteitscentrale van het energiebedrijf E.on wordt gebouwd. Ruwweg de helft van de palen heeft een diameter van 1,20 meter, de rest zelfs van 1,50 meter. Dat betekent dat de koppensnellers die normaal voor dit soort werk worden gebruikt, te klein zijn. Blijleven investeerde speciaal voor deze klus daarom in een Taets 380 palenkraker. Omdat in dit model schakels kunnen worden verwijderd en toegevoegd, kunnen palen tot een diameter van 1,80 meter moeiteloos worden gekraakt. Het is de eerste 380 die Taets in Nederland verkocht. John Blijleven is in zijn nopjes met zijn aanwinst. “Enig nadeel is dat de cilinders van deze machine horizontaal liggen. Dat betekent minder kracht. Maar om een reguliere kraker om te bouwen tot een koppensneller van deze omvang is veel te duur.” Van elke paal komt ongeveer 5 ton puin dat ter plaatse in een puinbreker wordt verwerkt tot granulaat. Blijleven rekent op acht weken werk op de Maasvlakte.
Foto: Ton Borsboom; tekst: Armand Landman

Reageer op dit artikel