nieuws

kopkortje14Zweedse woningbouw op hardnekkig laag peil

bouwbreed

De woningbouw in Zweden blijft nog steeds fors achter bij die in de overige Scandinavische landen. Volgens een inventarisatie van bouwwerkgeversbond Sveriges Byggindustrier (BI) werden in Zweden vorig jaar per inwoner 3,2 woningen gerealiseerd tegen 5,9 in Finland, 4,6 in Denemarken en 7,1 in Noorwegen.

De woningbouw in Zweden blijft nog steeds fors achter bij die in de overige Scandinavische landen. Volgens een inventarisatie van bouwwerkgeversbond Sveriges Byggindustrier (BI) werden in Zweden vorig jaar per inwoner 3,2 woningen gerealiseerd tegen 5,9 in Finland, 4,6 in Denemarken en 7,1 in Noorwegen.
Ook het totaalcijfer is kleiner: 182.000 stuks. De overeenkomstige cijfers voor Denemarken, Finland en Noorwegen zijn 206.000, 253.000 en 214.000, hoewel Zweden dubbel zoveel inwoners telt.
IJsland bouwde met maar 3 procent van het Zweedse aantal inwoners niet minder dan 50.000 woningen ofwel 5,9 per inwoner. De trage woningbouwbedrijvigheid in Zweden is niet van vandaag of gisteren, maar doet zich al voor sinds de jongste eeuwwisseling en dat is slecht voor een goed functionerende markt, moppert BI. “Een goede woningmarkt is van vitaal belang voor economische groei.”

Reageer op dit artikel