nieuws

Hiro biedt welgestelde senioren veilige huislift

bouwbreed

Ook al valt de stroom uit, de trap- en huisliften van Hillenkötter + Ronsieck oftewel Hiro blijven het altijd doen. “Mits de accu goed is opgeladen”, zegt Dirk Räker van de fabrikant uit het Duitse Bielefeld over zijn nieuwste huislifttechniek.

Hiro Lift bedient vooral senioren op de particuliere markt. “Een groeiende groep, legde Räker uit op de vakbeurs Nordbau. Veelal mensen die een eigen huis lieten bouwen als kapitaaltje voor later. “Maar niemand, ook de architect niet, dacht eraan dat de ouderdom met gebreken komt. Anders gezegd: mensen kunnen op een gegeven moment niet meer uit de voeten in hun eigen huis.” Dat begint nu wat te veranderen.
Voor die verandering ontwikkelde Hiro zijn machinekamerloze huislift. Die heeft genoeg aan een plafondhoogte van om en nabij 2.50 meter. De schacht meet gemiddeld 1500 bij 1600 millimeter. De uiteindelijke maat hangt mede af van de gekozen deuren. Voor uitermate krappe locaties als een trappenhuis levert Hiro plaatssparende draaideuren. De liftvloer is 950 millimeter breed en 1025 millimeter diep. Volgens de Europese norm voldoende ruim voor een rolstoel.
Tot nog toe verkoopt Hiro zijn huis- en trappenliften vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De fabrikant wil ook Nederland op zijn lijst zetten. “Maar dat blijkt door de financiering niet zo eenvoudig”, vindt Räker. In Nederland betaalt de gemeente de traplift. Geen markt voor Hiro want: “De gemeente vindt de goedkoopste duur genoeg. Dan kun je alleen nog wat winst maken met producten uit China.” Die dragen doorgaans gewichten tot 125 kilo. Räker: “Onze producten weerstaan 150 kilo; net een beetje meer wat voor ‘gewichtige’ mensen het verschil maakt tussen altijd thuis moeten blijven of ook nog een keer naar buiten kunnen.”

Montagebedrijf

Voor de huislift ziet Räker weer wel mogelijkheden in Nederland. “Die worden bijvoorbeeld gekocht door welgestelde particulieren. Bedrijven met een pand zonder lift kunnen er eveneens hun voordeel mee doen wanneer een medewerker bijvoorbeeld na een ongeluk geen trappen meer kan lopen.” De toepassing van de lift houdt na twee verdiepingen wel op. Voor grotere hoogtes met meer gebruikers zijn de reguliere liften beter geschikt. Als Hiro in Nederland tot zaken komt overweegt de fabrikant de bestelling zelf te installeren bij gebrek aan een Nederlands montagebedrijf.

Energie

De liften bewegen met kabels; milieusparend en goedkoop, zegt Räker. “Hydraulische liften verbruiken bij normaal gebruik drie- tot viermaal zoveel energie. Mede daardoor bieden nog maar weinig leveranciers hydraulische (huis)liften aan.” Deze techniek wordt eigenlijk alleen nog gebruikt voor goederenliften die met zware lasten maar een geringe hoogte moeten overbruggen. En dan alleen met voldoende voorzieningen om de bodem te beschermen tegen lekkende olie.
Momenteel is ruim 80 procent van alle (huis)liften van het kabeltype. Mede daardoor zijn de prijzen voor dit type lift ook gedaald. “De installatiekosten zijn overzichtelijk”, meent Räker. “De fundering die afhankelijk van het type 15 tot 30 centimeter dik is vergt geen ingrijpend graafwerk.” Voor de energievoorziening volstaat sinds een half jaar het gewone stopcontact. De netspanning laadt de accu’s die de aandrijving van de huidige liftmodellen van stroom voorzien. “Eén lading is voldoende voor zeker 25 keer op en neer gaan.”

Reageer op dit artikel