nieuws

Grondige renovatie deel Paleis op de Dam

bouwbreed

De Rijksgebouwendienst investeert 41 miljoen euro in een opknapbeurt van de gevel van het Paleis op de Dam. De Rijksgebouwendienst laat onder meer de daken, torens, schoorstenen en kozijnen restaureren. Ook worden de gevels schoongemaakt, zodat ze egaler en lichter van kleur worden.

De Rijksgebouwendienst investeert 41 miljoen euro in een opknapbeurt van de gevel van het Paleis op de Dam. De Rijksgebouwendienst laat onder meer de daken, torens, schoorstenen en kozijnen restaureren. Ook worden de gevels schoongemaakt, zodat ze egaler en lichter van kleur worden.
De voorbereidingen voor de restauratie beginnen deze zomer. Het eigenlijk werk begint in 2009 en duurt tot in 2012. “De renovatie van het interieur van het Koninklijk Paleis in Amsterdam is in een vergevorderd stadium”, aldus een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst. Vorig jaar was er ook al sprake van dat het monumentale pand een gevelrenovatie zou ondergaan. Toen lukte het niet de begroting rond te krijgen.
Dat er nu wel geld voor de renovatie gevonden is, komt doordat het Paleis op de Dam wordt beschouwd als een van de belangrijkste monumenten uit de Gouden Eeuw. Door de slechte staat van onderhoud van de gevel is hiervan nauwelijks nog iets te zien. “Daarom wordt het technisch herstel van de gevels aangegrepen om ook de architectonische uitstraling weer op peil te brengen.” Uit onderzoek blijkt dat de gevel met behulp van moderne technieken weer in oude luister kan worden hersteld.

Reageer op dit artikel