nieuws

CO2-spons olivijn maakt opmars

bouwbreed Premium

Van groene betontegels tot spoorballast van brokken olivijn. De bouwsector begint te geloven in het olijfgroene mineraal dat CO2 afvangt.

Thomas van Belzen
Vermalen olivijn in plaats van zand of grind in open beton. In het kader van een jaarlijks terugkerend evenement van het Cement en Betoncentrum werkte Thijs Pingen van Geelen Beton het idee uit. Hij maakte een tegel van 10 bij 10 centimeter, 2 centimeter dik. Hij legde het in een bak water met een hoog CO2-gehalte en schudde het twee weken aan een stuk met een machine. De tegel verweerde, veranderde van kleur en dat geeft aan dat het beton CO2afvangt. Geelen claimt dat het ‘groene beton’ in staat lijkt in de loop van zijn levensduur tien keer meer CO2uit de lucht de absorberen dan bij de productie vrijkomt. “Extra onderzoek is daarvoor wel nodig. Zo is de optimale temperatuur 25 graden bij een cementzuurgraad van ongeveer 5. Ook de korrelverdeling is van belang.”

Duurzamer

Geelen kwam op het idee nadat hij een artikel las waarin professor Olaf Schuiling een pleidooi hield voor het mineraal olivijn, waaruit de aardmantel voor een groot deel bestaat. De gepensioneerde Schuiling is ‘wereldwijd’ de persoon die olivijn op de kaart zette als goedkopere en duurzamere tegenhanger van het peperdure opslaan van CO2. Ook bij het ontwerpen van de groene tegel hielp hij een handje. “Het ziet er best decoratief uit, maar ik zou niet voor mijn rekening durven nemen dat het tien keer de CO2afvangt die bij de productie vrijkomt.” Met dit soort toepassingen valt de winst volgens Schuiling vooral achteraf, bij de sloop te halen. “In de bodem – nadrukkelijk niet in dieper gelegen lege gasvelden – vangt olivijn honderd keer meer CO2af dan in de lucht. Bij het malen van de tegels kan olivijn zijn tweede leven beginnen.”
Schuiling constateert dat het geloof in olivijn groeit. “Ik heb net een leuk gesprek gehad met ProRail. Die bestudeert de mogelijkheid ballast te vervangen door olivijn.” Verdere toepassing ziet hij in het bestrooien van platte daken.
Ook de Universiteit Twente onderzoekt de mogelijke toevoeging van olivijn aan beton.

Reageer op dit artikel