nieuws

Arup bouwt ‘zonne stad’ in woestijn VS

bouwbreed

Het Britse ingenieursbureau Arup heeft een contract getekend voor het ontwerp van een ‘solar city’ in de woestijn van Arizona bij de miljoenenstad Phoenix. Het gaat om een project dat een oppervlakte beslaat van 13.000 hectare en dat ruimte moet bieden aan 300.000 bewoners.

Gary Lawrence, een woordvoerder van Arup, noemt het de ‘eerste volledige zonnestad’ omdat alle stroom overdag gewonnen zal worden uit zonne-energie. De stad zal overdag zijn surplus aan elektriciteit exporteren naar het net en in de nachtelijke uren stroom afnemen van het net. De zonne-energie zal worden opgewekt met grote hoeveelheden fotovoltaïsche panelen en met een ‘zonbedrijf’ waarin zonlicht via spiegels gebruikt wordt voor het maken van stoom dat turbines kan aandrijven. Arup timmert de laatste jaren flink aan de weg met duurzame projecten. Zo speelt het Britse ingenieursbureau ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Dongtan, een geplande Chinese stad voor 500.000 inwoners met een transportsysteem dat geen CO2 zal produceren. In Arizona roept het bouwen van een duurzame stad in de woestijn veel vragen op. In de eerste plaats is er het paradoxale probleem dat fotovoltaïsche cellen op plaatsen met erg veel zonlicht (en stof) zeer snel slijten en daardoor minder rendabel zijn. Verder vragen critici van het project zich af in hoeverre een stad in de woestijn duurzaam kan worden genoemd wanneer enorm veel water moet worden geïmporteerd om de omgeving leefbaar te maken. Het zuidwesten van de VS kampt sinds 2001 met ongekende droogte.

Reageer op dit artikel