nieuws

Noorwegen besteedt te weinig geld aan wegen

bouwbreed

Met het aanbod van autosnelwegen in Noorwegen is het in vergelijking met de overige Scandinavische landen droevig gesteld, ondanks de grote financiële overheidsreserves uit de olie- en gaswinning. In totaal heeft het land maar 280 kilometer snelweg, terwijl automobilisten in Zweden op 1740 kilometer terecht kunnen. Denemarken heeft ruim 1000 kilometer aan snelwegen en Finland 700 kilometer. Ook gerekend per 1000 inwoners bungelt Noorwegen ver onderaan. Deze vergelijkende cijfers heeft de Noorse gww-werkgeversbond MEF laten uitzoeken door de universiteit van Akershus. Volgens de onderzoekers hebben de drie buurlanden sinds de jaren ’50 stelselmatig ingezet op de verbetering van de wegenstructuur met het oog op het concurrentievermogen van het bedrijfsleven. De Noorse overheid daarentegen belegt de olie- en gasbaten liever in buitenlandse fondsen om daaruit in de toekomst de pensioenen te financieren. Daarnaast is consequent gekozen voor financiering van wegen via gebruikersbetaling (tolheffing).

Met het aanbod van autosnelwegen in Noorwegen is het in vergelijking met de overige Scandinavische landen droevig gesteld, ondanks de grote financiële overheidsreserves uit de olie- en gaswinning. In totaal heeft het land maar 280 kilometer snelweg, terwijl automobilisten in Zweden op 1740 kilometer terecht kunnen. Denemarken heeft ruim 1000 kilometer aan snelwegen en Finland 700 kilometer. Ook gerekend per 1000 inwoners bungelt Noorwegen ver onderaan. Deze vergelijkende cijfers heeft de Noorse gww-werkgeversbond MEF laten uitzoeken door de universiteit van Akershus. Volgens de onderzoekers hebben de drie buurlanden sinds de jaren ’50 stelselmatig ingezet op de verbetering van de wegenstructuur met het oog op het concurrentievermogen van het bedrijfsleven. De Noorse overheid daarentegen belegt de olie- en gasbaten liever in buitenlandse fondsen om daaruit in de toekomst de pensioenen te financieren. Daarnaast is consequent gekozen voor financiering van wegen via gebruikersbetaling (tolheffing).

Reageer op dit artikel