nieuws

Veiligheids-baseballpet

bouwbreed

Een comfortabel hoofddeksel met ingebouwde safety moet het gebruik van veiligheidsmiddelen bevorderen

octrooi
nummer: 1029248
houder: M.Sweetman, Nijeholtpade
uitvinder: M.Sweetman
De uitvinder en houder van octrooi 1029248 schrijft in zijn aanvraag dat hij uit eigen ervaring weet dat stofmaskers, veiligheidsbrillen en andere veiligheidsmiddelen in de praktijk vaak niet worden gebruikt. Bijvoorbeeld omdat ze niet direct voorhanden zijn, vuil of kapot. Daarentegen ziet hij in zijn omgeving wel veel dragers van een toch maar matig beschermende pet met klep. Vandaar het idee om een aantal veiligheidsmiddelen te verwerken in een verder tamelijk normaal ogende baseball pet.
De ‘drie-in-één veligheids-baseballpet’ van M. Sweetman is bedoeld voor werkers die worden blootgesteld aan stof, chemicaliën, wegspattende vaste en vloeibare deeltjes en aan geluid. Het is daarmee een variant op andere gecombineerde veiligheidsmiddelen zoals een gepatenteerde veiligheidshelm met ingebouwde veiligheidsbril, en een gepatenteerd stofmasker met alweer een veiligheidsbril. Of in de woorden van de uitvinder: “Een combinatie van veiligheidsbril, masker en geluidsbescherming verwerkt in een comfortabel hoofddeksel zoals een baseballpet, ontbrak nog.”
De veiligheidsbril zit verborgen in de voorzijde van de pet, vastgeklikt op een geleider die kan bewegen over een in de binnenvoering weggewerkte geleiderail. Deze rail is verbonden met het stijve, kunststoffen binnenwerk van de klep. Om de bril van krasvaste kunststof eenvoudig voor de ogen te kunnen schuiven heeft de onderzijde een naar voren omgebogen randje. De bril past over een gewone bril of zonnebril en kan na een eventuele beschadiging eenvoudig worden vervangen.
Het platte, opvouwbare stofmasker is met verstelbare poten scharnierbaar gekoppeld een de zijkant van de klep en aan een rond het hoofd lopende flexibele verstevigingsband in de rand van de pet. Aan de achterkant is deze band verstelbaar, net als bij een gewone baseballpet. In de ruststand zit het vervangbare masker onder de lichtgebogen klep vastgeklikt. Voor gebruik kan het naar beneden worden geklapt, waarna de geveerde poten het masker tegen het gezicht drukken. Speciale aangepassingen aan het masker zorgen ervoor dat het goed aansluit tegen het gezicht, en dat het in de ruststand goed onder de klep wegduikt.

Standaard

De vervangbare oordopjes zijn tamelijk standaard en zijn tegen verlies met koordjes aan de pet verbonden. Als ze niet in gebruik zijn, kunnen ze worden opgeborgen in zakjes aan de zijkant van de pet.
Volgens Sweetman voldoen bril, stofmasker en oordopjes aan de huidige veiligheidsnormen. Voor de zekerheid vermeldt hij in zijn octrooiaanvraag dat in plaats van een baseballpet ook een ander hoofddeksel met klep zou kunnen worden worden gebruikt. Een veiligheidshelm met klep lijkt daarvoor een aardige suggestie en zou kunnen uitmonden in een ‘vier-in-één veiligheidshelm’. Of je zou op de pet optioneel nog een soort veiligeidshelm moeten kunnen vastklikken tot een ‘all-in-one veiligheids baseballpet’.

Reageer op dit artikel