nieuws

Rodamco mikt ook op projectontwikkeling

bouwbreed

Winkelvastgoedbelegger Rodamco wil zich gaan storten op de ontwikkeling van Europese winkelcentra. Dit zegt bestuursvoorzitter Maarten Hulshoff tijdens de presentatie van de cijfers over de eerste negen maanden.

Hulshoff zit met smart te wachten op een nieuwe wet die het fiscale beleggingsinstellingen mogelijk maakt aan projectontwikkeling te doen. “Als deze wet is aangenomen, waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2007, zullen we ons businessmodel voorzichtig uitbreiden met deze projectontwikkeling voor eigen rekening en risico. We zullen ons dan ook in de loop van de tijd ontwikkelen tot ‘belegger-manager-ontwikkelaar’ en daarmee het gehele spectrum in de Europese winkelsector afdekken.”
De bestuursvoorzitter wil nog niet exact aangeven hoe hij de nieuwe poot van Rodamco vorm zal geven. “We kijken naar de diverse mogelijkheden.” Of de divisie projectontwikkeling wordt opgetuigd via een overname, wilde Hulshoff niet kwijt. “We hebben een vrij forse ‘pipeline’ ter waarde van 2,2 miljard euro. Daar hebben we even de handrem op gezet. We wachten tot we vol gas zelf aan de slag kunnen.” Het grootste deel van de investeringsplannen is gericht op Nederland en Midden-Europa.

Nieuwe wet

Door de verouderde wetgeving mag Rodamco Europe de winkels die het exploiteert momenteel niet zelf bouwen. Daarvoor worden projectontwikkelaars van buitenaf aangetrokken.
Als de nieuwe wet wordt aangenomen, kan Rodamco Europe zich opmaken voor een nieuwe gedaanteverwisseling. De beursgenoteerde vastgoedbelegger heeft zijn activiteiten in het verleden al uitgebreid met het beheer van winkelcentra. Daar komt dan binnenkort nog projectontwikkeling bij. De vastgoedonderneming heeft haar winstverwachting voor 2006 verhoogd. Het bedrijf rekent op een stijging van het direct resultaat met ten minste 8 procent. Eerder ging de vastgoedbelegger ervan uit dat het direct resultaat met meer dan 7 procent zou toenemen.
In de eerste negen maanden van dit jaar is het direct resultaat al met 10 procent gestegen tot 281,1 miljoen euro. Dat de winstprognose voor het gehele boekjaar wat onder dit percentage ligt, komt doordat Rodamco Europe in het laatste kwartaal van 2005 stevig heeft geprofiteerd van een opwaardering van zijn vastgoed.
De nettowinst bedroeg in de eerste negen maanden 982,4 miljoen euro. Dat betekent een plus van bijna 5 procent. De nettowinst wordt grotendeels gedragen door een indirect resultaat van 701,3 miljoen euro. In dit resultaat is de hogere waardering van vastgoed verwerkt, evenals de opbrengst uit verkopen.
Een verkoopronde heeft de vastgoedbelegger 179 miljoen euro opgeleverd, voornamelijk in Nederland. Het nettoresultaat van de verkopen bedroeg 22 miljoen euro. De beleggingsportefeuille van Rodamco is inmiddels 10 miljard euro waard. Dat betekent een groei van 10 procent, ofwel 922 miljoen euro.

Reageer op dit artikel