nieuws

Corporatie Servatius mag van rechter naar Luik

bouwbreed

maastricht – Het ministerie van VROM kan woningbouwcorporatie Servatius niet verbieden om in de Belgische stad Luik woningen te bouwen. Dat heeft de rechtbank in Maastricht beslist.

De rechter neemt van Servatius de redenering over dat het verbod van het ministerie in strijd is met het Europees Verdrag. Hierin is vastgelegd dat binnen de grenzen van de Europese Unie geld ongehinderd verplaatst moet kunnen worden.

Volgens advocaat M. de Boer, die namens Servatius al in 2003 de protesten van VROM tegen de buitenlandse bouwplannen juridisch aanvocht, is de uitspraak van de rechter baanbrekend voor de Nederlandse sociale huisvesters. “De minister kan woningcorporaties nu feitelijk niet meer verbieden hun activiteiten uit te breiden binnen de EU.”

Minister Dekker van VROM stelde het verbod op de buitenlandse activiteiten van Servatius twee jaar geleden in. Zij is van mening dat de woningcorporatie in België met gesubsidieerd geld de concurrentie aangaat met lokale partijen. En dat mag niet van Brussel. Daarnaast zou de sociale huisvester uit Maastricht met het bouwproject in het Belgische Luik buiten het eigen werkgebied actief zijn.

Servatius is ondanks de Haagse protesten in december 2003 gestart met de bouw van 78 Luikse woningen. De eerste nieuwe huizen zijn inmiddels opgeleverd en het complex wordt op 16 juni officieel geopend.

Directeur Lex Verzijlbergh van Servatius laat weten dat het niet bij dit ene Luikse project blijft. In het Belgische grensdorpje Lanaye heeft de bestuurder een aantal bouwlocaties op het oog. Het plaatsje, dat aan de oever van de Maas ligt, grenst aan het terrein van de Nederlandse betonleverancier ENCI en kijkt uit op het Nederlandse Eijsden dat aan de andere kant van de rivier ligt.

In België ziet Verzijlbergh niet alleen ruimte voor nieuwbouw. Hij wil zich ook richten op een aantal grote renovatieprojecten. Zo worden samen met de Maastrichtse branchegenoot Woonpunt in de Luikse buitenwijk Droixhe vijf vervallen torenflats opgeknapt.

Om de renovatie van de grond te krijgen worden de betonnen kolossen in Droixhe opgekocht. Als het aan Verzijlbergh ligt, gaan er ten minste twee tegen de vlakte om plaats te maken voor laagbouw. De drie die overblijven worden gerenoveerd en omgebouwd tot koop- en huurappartementen en kantoorruimtes.

Corporatiedirecteur Verzijlbergh: “Met een aantal van deze plannen richten wij ons met name op de starters op de woningmarkt, als aanvulling op de woningbouw in onze regio. Van de woningzoekenden in Maastricht is 60 procent starter.”

Reageer op dit artikel