nieuws

NOA start Afbouw-certificering

bouwbreed

den bosch – Naast de traditionele KOMO-bouwkeurmerken bestaat er sinds afgelopen week ook een certificering voor de afbouw.

Het keurmerk is een initiatief van De Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) en de Stichting Bouwkwaliteit (SBK).

Afgelopen week werd de Afbouwexpo in Den Bosch aangegrepen om de eerste veertig bedrijven hun KOMO Afbouwcertificaten uit te reiken.

Bedrijven die een keurmerk willen halen moeten voldoen aan de eisen van de vastgestelde beoordelingsrichtlijn (BRL 9600). De certificering bestaat verder uit een op de specifieke afbouwbedrijfstakken afgestemde uitvoeringsrichtlijnen, waarvan er één moet worden behaald.

Voorbeelden zijn de richtlijnen voor stukadoorswerk, buitengevelisolatie of cementgebonden dekvloeren.

“Die uitvoeringsrichtlijnen garanderen dat het proces klopt. De kwaliteit van de afwerking is vaak belangrijker dan de kwaliteit van het product zelf. Daar kijkt een opdrachtgever naar”, zegt Ger Mars van de SBK.

Volgens Mars garandeert een certificaat de bouwer vooral betrouwbaarheid en een goede naam. Voor de opdrachtgever is een certificaat een garantie. “Een certificaat wordt verstrekt, en een aantal keer per jaar gecontroleerd door instanties die door de Raad van Accreditatie zijn goedgekeurd.”

“Vertrouwen is goed, controle is beter”, beaamt M. de Rouw, vice-voorzitter van de NOA. Volgens de Rouw is de certificering een middel om de kwaliteit van de markt te beschermen. “Sinds de afschaffing van de vestigingswet is de sector op zoek geweest naar een alternatief voor kwaliteitsbewaking. Kwaliteit is een dynamisch begrip, waar de omschrijving varieert. Het is goed dat het begrip nu omschreven staat. Een zelfrespecterende bedrijfstak durft kwaliteitsvoorwaarden aan. Om het hard te zeggen: bedrijven die die slag niet kunnen maken, hebben geen plaats in deze branche”.

Reageer op dit artikel