nieuws

Overname gipsplatenfabrikant drukt winst Saint-Gobain

bouwbreed

parijs – De overname van de Britse gipsplatenfabrikant BPB heeft de nettowinst van Saint-Gobain een tik bezorgd van 45 miljoen euro. Dat blijkt uit de definitieve jaarcijfers van het Franse bouwmaterialenconcern.

Het nettoresultaat van Saint-Gobain, in Nederland eigenaar van Isover en Raab Karcher, kwam uit op 1,26 miljard euro. Eerder dit jaar was een winst aangekondigd van 1,31 miljard euro. Daarbij was echter nog geen rekening gehouden met het in december vorig jaar ingelijfde BPB.

De Britse aanwinst brengt een kostenpost mee van 54 miljoen euro. Die is het gevolg van de sluiting van het hoofdkantoor van BPB, beëindiging van een it-project, overnamekosten en bestaande schulden.

Door de acquisitie steeg de omzet van de Fransen met ruim 9 procent tot 35,1 miljard euro. Het operationeel resultaat klom met 4,3 procent naar 2,8 miljard. De grootste vooruitgang boekte Saint-Gobain in Azië, waar de afzet met bijna 7 procent toenam. Ook in thuisland Frankrijk, goed voor meer dan 30 procent van de omzet, en in de Verenigde Staten deed de onderneming vorig jaar goede zaken.

De divisie bouwproducten presteerde uitstekend. De omzet steeg met 6 procent terwijl het bedrijfsresultaat met 13,6 procent toenam. De afzet van isolatieproducten steeg, onder meer door strengere isolatie-eisen in Engeland.

Vooruitgang

De distributie-activiteiten groeiden met ruim 13 procent, hoofdzakelijk als gevolg van overnames. Saint-Gobain profiteerde ook van de economische vooruitgang in Frankrijk en Scandinavië. In Duitsland, en in minder mate Engeland, zit het juist tegen.

Saint-Gobain streeft dit jaar naar een groei van de operationele winst van tussen de 23 en 25 procent. De nettowinst moet tussen de 18 en 20 procent toenemen.

Reageer op dit artikel