nieuws

Amerikanen rekenen op vervolgtrip

bouwbreed

delft – Drie dagen lang kreeg de Amerikaanse delegatie uit Louisiana de kans om de Nederlandse wateraanpak te bestuderen. Termen als amazing en unbelievable waren veelgehoord. Een tweede trip naar Nederland kan niet uitblijven, zei senator Landrieu.

Gefascineerd kijkt de democratische senator Mary Landrieu naar de enorme waterbak in het Delftse waterloopkundig laboratorium van WL|Delft Hydraulics. De bak simuleert de krachten van de golven op de waterkeringen. Om de Amerikaanse gasten te laten zien hoe effectief dat kan zijn, worden de golven flink opgestuwd. “I need an umbrella”, grapt Landrieu naar haar vijftig medereizigers als de waterspetters haar om de oren vliegen. Maar dan weer serieus: “En een hele hoop geld om de Golfkust te herbouwen en te beschermen.”

Ze gaat zelf uit van ongeveer 14 miljard dollar. Het maakt haar dan ook boos dat een “rijk land als de VS letterlijk zijn mensen laat verdrinken terwijl het geld er wel is”.

De reis naar Nederland is in elk geval een goede stap geweest om New Orleans te herbouwen, vindt lid van het huis van afgevaardigden van Louisiana Johnny Bradberry. “Er heeft zich een verschrikkelijke situatie voorgedaan in onze staat met catastrofale gevolgen. En Nederland heeft ons de afgelopen dagen laten zien de technische oplossingen in huis te hebben. Maar vooral de wil om het water buiten te houden.” Hij zei dat het Huis van Afgevaardigden van Louisiana volgende week al begint om het �masterplan� op te zetten. “Daar zullen zeker veel Nederlandse invloeden inzitten. We zijn geïnspireerd door jullie. Vooral op het gebied van engineering.”

Wat de gehele Amerikaanse delegatie vooral opviel was de manier waarop de Nederlandse overheid het watermanagement integraal aanpakt. “Bijzonder georganiseerd”, vindt directeur Fran Campbell van de East Jefferson Levee District, een lokale �dijkgraaf�. “De verschillende Amerikaanse organisaties moeten meer de handen ineenslaan om overstromingen in de toekomst te bestrijden.” En de Amerikaanse burgers moeten beter worden voorgelicht door de overheid. “We moeten promoten dat dijken ertoe doen. Om dat te regelen is veel meer geld nodig”, aldus Campbell. Senator Landrieu zei in het gebouw van Hoogheemraadschap Delfland dat er zeker een vervolgtrip naar Nederland komt. “We hebben zoveel indrukken en kennis opgedaan en we weten dat er in de VS heel veel mensen zijn die ook geïnteresseerd zijn in jullie aanpak. Ze willen allemaal zien hoe de Nederlanders erin slagen, hoewel ze onder het zeeniveau leven, toch hun voeten droog kunnen houden.”

Reageer op dit artikel