nieuws

Zelfs de stepwieltjes zijn weggelaten

bouwbreed

etten-leur – Het meest revolutionaire eraan is dat ze geen wielen hebben. Rijden kunnen ook de gangbare woonwagenkampwoningen allang niet meer. Voor de vorm hangen daaraan nog een paar stepwieltjes. Maar, bij de prefab betonnen woonwagenwoningen die Danilith-Delmulle Bouw BV plaatst op een terrein in Son en Breugel, wordt ook met die traditie gebroken.

Eigenlijk zijn het gewoon vaste gebouwen. Met het systeem bouwt de Nederlands-Belgische aannemer woningen in allerlei soorten, van gestapelde appartementen tot luxe villa�s. “Ja, die wielen, dat is wel een punt van discussie geweest”, weet B. van der Linden, de woningbouwadviseur bij Danilith-Delmulle.

Wat de doorslag gaf, is dat het principe van mobiliteit is gehandhaafd: “Onze woningen worden geprefabriceerd. Daarom kúnnen ze ook weer uit elkaar worden gehaald en elders herbouwd. Ook al gebeurt dat nooit.”

Het project is een ontwikkeling van de Eindhovense Woningcorporatie Domein, die de korte levensduur van haar �woonwagens� beu was. Daarom is een nieuw ontwerp bedacht. Hiervoor is het prefab-systeem van Danilith-Delmulle uitverkoren.

De eerste woningen zijn in aanbouw en van vier andere is de fundering gelegd. Nu de eerste kandidaat-bewoners over de drempel zijn gestapt, is de verwachting dat zich meer gegadigden zullen melden en ook de laatste vier woningen kunnen worden afgebouwd.

De �wagens� zonder wielen zijn 6,5 meter breed en 14,5 meter lang en kosten 130.000 euro per stuk, zonder grond. De corporatie biedt ze aan als goedkope huurwoning.

Gangbare �woonwagens� gaan op papier 25 jaar mee. “Maar in de praktijk is de levensduur korter. Al na zo�n twaalf jaar zijn ze op. Het komt voor dat bewoners hun oude woning zat zijn en besluiten de levensduur nog verder te bekorten door de boel kort en klein te slaan.” De corporatie mag dan opdraven voor een nieuw, beter onderkomen.

De nieuwe woonwagenwoningen in Son en Breugel worden “net als elke woning” over vijftig jaar afgeschreven. “En daarna kunnen ze nog ook een hele tijd mee”, verzekert Van der Linden.

Voordeel is verder dat ze niet makkelijk kapot zijn te krijgen. “Ook de binnenmuren zijn van beton. Bewoners kunnen er wel tegenaan schoppen, maar daarvan krijgen ze alleen zere voeten.”

Reageer op dit artikel