nieuws

Winnend ontwerp patiëntenwoning gaat het maken

bouwbreed Premium

delft – Student aan de TU Delft Jurriaan de Bruijn is de winnaar geworden van de ontwerpwedstrijd onder studenten bouwkunde voor een woning die helemaal is toegesneden op mensen met schizofrenie. De Stichting Huisjes streeft ernaar 15.000 van dergelijke huisjes in Nederland neer te zetten.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro.

In zijn ontwerp gaat De Bruijn (27) uit van een reeks geschakelde woningen, die door middel van een gedraaid dak aan elkaar zijn verbonden. De woningen zijn zo gebouwd dat ze de patiënt naar buiten toe privacy geven, maar aan de andere kant juist ruimte laten voor contact met andere bewoners. Daarmee geeft De Bruijn volgens de stichting op een knappe manier invulling aan de vraag die was gesteld: “Waar zou men zich, zo kwetsbaar, het liefst bevinden? Wat is een prettige omgeving, een prettig huisje voor iemand met schizofrenie?”

De stichting is een initiatief van Gijs Francken, voorzitter van patiëntenvereniging Anoiksis en Ria van der Heijden, die twintig jaar geleden aan de wieg stond van Ypsilon, de vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. De stichting wil op een praktische wijze iets doen aan de omstandigheden waaronder veel mensen met schizofrenie momenteel zijn gehuisvest.

Velen van hen zijn langdurig aangewezen op psychiatrische zorg en wonen als gevolg daarvan op een langverblijfafdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Anderen hebben onder druk van de vermaatschappelijking een goedkope woning in de stad geaccepteerd, waar ze drie-hoog-achter vereenzamen. Voor die groep hoopt de stichting de nieuw ontworpen huisjes te bouwen, vooral op terreinen van psychiatrische ziekenhuizen, omdat daar relatief goedkoop kan worden gebouwd. Liefst al in september wil de stichting beginnen met het prefabriceren van de huisjes.

Alle inzendingen moesten voldoen aan een hele serie eisen: ze moesten rekening houden met de kwetsbaarheid van mensen met schizofrenie, daarnaast passen binnen de bouwkundige eisen van het College Bouw en bovendien betaalbaar zijn. De beoordeling was “een rampenplan”, aldus juryvoorzitter Ria van der Heijden: “De inzendingen waren van een zo hoge kwaliteit, dat het lastig kiezen was.” De Bruijn liet uiteindelijk vier andere inzenders achter zich door met een ontwerp te komen waaruit volgens de jury een groot begrip voor de doelgroep sprak. “Het is een heel zuiver plan, waar de psychologie het meest wordt verbonden met de architectuur. Hij is erin geslaagd hieraan de juiste expressie te geven in een heel verfijnd ontwerp”, aldus het juryrapport. Bianca Man kreeg een eervolle vermelding voor het meest liefdevolle, sensitieve ontwerp.

“Het ging eigenlijk vanzelf”, reageerde een beduusde Jurriaan de Bruijn, nadat hij de prijs in ontvangst heeft genomen. Voor hij begon te schetsen had hij inspiratie opgedaan op het terrein van psychiatrisch ziekenhuis Dijk en Duin in Bakkum, dat in de prijsvraag model had gestaan. Het terrein was groter dan hij had gedacht, maar toch werd hij treurig van wat hij er zag: “Stel je voor: allemaal volwassen patiënten, vijftigplussers vaak, en niemand heeft iets voor zichzelf, alles is gezamenlijk. Ik wilde iedereen een eigen huis geven, maar tegelijk voorkomen dat mensen vereenzamen”.

Inmiddels hebben de eerste instellingen belangstelling getoond voor het idee van de Stichting Huisjes.

�De inzendingen waren van een zo hoge kwaliteit, dat het lastig kiezen was�

Reageer op dit artikel