nieuws

Tramtunnel effent weg voor chocoladefabriek

bouwbreed Premium

amsterdam – De aanleg van de geheime metrotunnel bij het Centraal Station heeft het Rijk en de gemeente Amsterdam twaalf jaar geleden 20 miljoen gulden gekost. In de nooit ingebruik genomen tunnel wordt nu een gedeelte van De Chocoladefabriek gevestigd.

“Het was nu of nooit”, weet H. van Veldhuizen nog goed. “De kans was eenmalig.” Van Veldhuizen, nu directeur van Noord-Zuidlijn, was toentertijd projectleider Infrastructuur IJ voor de gemeente Amsterdam.

“De gemeente wilde in die tijd het metronet uitbreiden met twee nieuwe lijnen, de Noord-Zuidlijn en de tweede Oost-Westlijn IJ-metro. Maar toen de NS kwam met het plan de treinsporen aan de westzijde van het Centraal Station uit te breiden, werden wij er op geattendeerd dat als we ooit deze metrolijn naar IJburg wilden aanleggen, we het tracé bij Centraal Station moesten realiseren vóór de spooruitbreiding. Daarna zou aanleg van een tunnel onder de treinsporen niet meer mogelijk zijn”, legt Van Veldhuizen uit. “Er was zoveel haast bij dat we Maij- Weggen, toen minister van Verkeer en Waterstaat, in haar zomerhuisje in Drenthe moesten lastigvallen voor toestemming. De plannen voor de metrolijn waren nog niet goedgekeurd en er was ook nog geen geld voor gereserveerd. Besloten is toen toch die tunnel aan te leggen. De gemeente Amsterdam en het Rijk hebben de kosten, 20 miljoen gulden, gedeeld.”

Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal heeft het tracé in hoog tempo aangelegd. Voor niets, want twee jaar later werd voor IJburg het aantal te bouwen woningen in de plannen teruggebracht van 45.000 tot 18.000. De IJ-metro werd een IJ-tram en de metrotunnel was overbodig geworden.

Vanaf dat moment hebben heel wat alternatieve bestemmingen, van een skatehal, een parkeergarage tot champignonkwekerij, de revue gepasseerd. Geen van die plannen kwamen van de grond en de betonnen tunnelbuis van 180 meter lang, 10 meter breed en 7 meter hoog bleef leeg. Tot vorig jaar uitgever M. Rubinstein het tracé bij toeval ontdekte en de tunnel precies past in het plaatje van De Chocoladefabriek, een attractiepark over chocolade.

Reageer op dit artikel