nieuws

Dwingende noodzaak tot innovatie in bouw

bouwbreed

münchen/berlijn – De bouwbranche moet snel zijn huiswerk maken en innoveren. Dat is de boodschap van de Duitse bouwminister M. Stolpe.

“Bouwinvesteringen hebben de toekomst. Daar moeten we gezamenlijk aan werken”, aldus de bewindsman.

Volgens Stolpe heeft de in het dal geraakte bouwnijverheid vooral innovaties nodig. Niet alleen van producten maar ook van werkwijzen. “Sterker moet samengewerkt worden met de schakels voor en achter in de keten. Bouwers die alles alleen willen doen, zullen nauwelijks kunnen overleven. Plannenmakers die te weinig oog hebben voor de kwaliteit en de gebruiksfase hebben geen toekomst. Fabrikanten van bouwmaterialen die zich onvoldoende bekommeren om de afzet van hun producten, zullen op de markt in de problemen komen”.

Stolpe prijst de bouw als grootste branche in Duitsland. “In de sector die samen met de neventakken twee miljoen werknemers telt, komt ruim de helft van alle investeringen terecht. En iedere miljard euro in de bouw zorgt voor 25.000 arbeidsplaatsen”.

Over de investeringen van de Duitse overheid is Stolpe dik tevreden. Alleen al in het wegennet steekt zijn ministerie tot 2008 jaarlijks ruim tien miljard euro.

De Duitse handelaren in bouwmaterialen smachten om een impuls voor de renovatie van gebouwen. Voorzitter Schierer van brancheorganisatie BDB: “Ons land heeft veel te veel oldtimers. Jammer dat het gebouwen zijn. Tweederde is ouder dan veertig jaar”.

Maatregelen

Gezien de sterk verouderde huizenvoorraad hoeft volgens Schierer zich niemand te verwonderen dat 35 procent van alle energie verdwijnt in de verwarming van woonruimten. “Met moderne maatregelen kan het verbruik met 70 of meer procenten worden teruggebracht. Miljarden euro�s gaan jaar na jaar de schoorsteen uit. Tot schade van het milieu, tot vreugde van de oliereuzen”.

Deutsche Baugewerbe, organisatie van de kleine en middelgrote aannemers, verwacht dat de uitvoerende bouw dit jaar een omzetdaling voor de kiezen krijgt van mogelijk 1,5 procent. De omzet krimpt tot 79 miljard euro. De werkgelegenheid neemt nog eens af met 25.000 gezichten tot driekwart miljoen arbeidsplaatsen.

Reageer op dit artikel