nieuws

Vier genomineerden architectuurprijs

bouwbreed

rotterdam – De Basketbar van NL Architects, de Posbank van SeArch, de Fast Ferry door DAF architecten en Ciboga van S333 zijn gisteren genomineerd voor de AM NAi Prijs 2004.

Met deze tweejaarlijkse prijs wil het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) het werk van jonge Nederlandse architecten (inter)nationaal onder de aandacht te brengen. De vier werden gekozen uit ruim tachtig inzendingen. “Het grote aantal laat zien dat jonge architecten in ons land behoorlijk wat kansen krijgen om daadwerkelijk gebouwen te ontwerpen. Daarmee onderscheiden we ons duidelijk van het buitenland” aldus een woordvoerder.

Volgens de jury biedt NL Architects met de basketbar (boekhandel, bar, skateplek en basketbalveld) bij het Utrechtse universiteitsgebouw een vermenging van functies die voor Nederlandse begrippen extreem is. Het door SeArch ontworpen paviljoen van de Stichting Natuurmonumenten in Rheden onderscheidt zich doordat het zo transparant mogelijk in de omliggende natuur is opgenomen en gelijktijdig een toonbeeld van energiezuinig en duurzaam bouwen is. Daf architecten viel op door de duidelijke vormgeving. De royale wachtruimte voor Fast Ferry op de aanlegponton in Rotterdam werkt als beëindiging van het ponton waarvan het op een vanzelfsprekende manier deel uitmaakt. De 145 huizen/appartementen, 4500 vierkante meter winkelruimte en 300 ondergrondse parkeerplaatsen, Schots 1+2 van het Groninger Ciboga-terrein, zijn door S333 ontwikkeld als grote urban forms gevormd door de bestaande omgeving. Twee jaar geleden werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan het bureau MVRDV voor het project Hageneiland in Ypenburg. De winnaar wordt op 3 december in het tv-programma �Jonge Architecten� bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel