nieuws

Vizier gericht op achterkant woning

bouwbreed

amersfoort – De inrichting van binnenterreinen in nieuwe woonwijken schiet er nogal eens bij in. Dat het anders kan, wil de Amersfoortse stichting Vario Mundo met de manifestatie De Achterkant van Nederland bewerkstelligen.

De manifestatie begint vandaag met een prijsvraag waarbij de inwoners van Amersfoort en toekomstige bewoners van de Amersfoortse uitbreidingswijk Vathorst worden uitgenodigd ideeën in te sturen voor bijzondere erfafscheidingen, de gezamenlijke inrichting van achtertuinen of praktische oplossingen voor het stallen van de lelijke afvalbakken. Iedereen die een vernieuwend idee heeft over hoe �de achterkant van Nederland� kan worden verbeterd, kan meedoen. De inzendingen kunnen bestaan uit schetsen, foto�s, collages, maquettes of kijkdozen.

De manifestatie is een initiatief van Vario Mundo, de stichting voor kunst en cultuur in de Amersfoortse nieuwbouwwijk, en wordt mede georganiseerd door onder andere het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst en het Wellant College.

Vooral de eerste jaren wordt het beeld rond de nieuwbouwwoningen vaak bepaald door eindeloze schuttingen, saaie houten bergingen en rijen afvalcontainers in allerlei kleuren. In Vathorst krijgen de bewoners er drie per woning die ergens een plekje moeten krijgen. Dan is er ook nog de berging en de onvermijdelijke schutting.

Vario Mundo denkt dat het allemaal anders en beter kan en wil duidelijk krijgen welke mogelijkheden er zijn. Het streven is de beste voorstellen daadwerkelijk uit te voeren.

Een vakkundige jury van architecten, vormgevers en stedenbouwkundigen beoordeelt eind september alle inzendingen. Voor de origineelste voorstellen is een prijzenpot van in totaal 1000 euro. Tevens worden de beste inzendingen opgenomen in een boekje dat volgend voorjaar verschijnt.

Behalve uit de prijsvraag bestaat �De Achterkant van Nederland� uit een tentoonstelling van de inzendingen eind september, een tweedaagse workshop voor architecten en vormgevers, een boekje met de resultaten van het project en adviezen en tips voor erfafscheidingen. De bedoeling is om komend voorjaar in Vathorst met de uitvoering van de winnende ontwerpen te beginnen.

Reageer op dit artikel