nieuws

Woningbouw Valkenburg

bouwbreed

den haag – Vliegkamp Valkenburg sluit op 1 januari 2005. Daarmee komt er ruimte vrij voor vijf- tot tienduizend woningen. Minister Kamp (Defensie) wist na een jarenlange discussie een punt te zetten achter de defensieactiviteiten op het vliegveld.

Kamp zei woensdagavond namens collega-minister Dekker van VROM dat op de locatie geen grootschalige woningbouw plaatsvindt. Het karakter van een bufferzone tussen zee en verstedelijking blijft daarmee overeind. Het kabinet wil dat het gebied gebruikt wordt voor wonen in het groen. “Aan de noordelijke kant is dan ruimte voor een meer verstedelijkt gebied”, aldus Kamp. Daar grenst het terrein aan de bebouwing van het dorp Valkenburg.

Het scenario met 10.000 woningen is volgens de minister alleen mogelijk als de spoorlijn vanuit Katwijk wordt doorgetrokken, zodat de toekomstige woonwijk goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. “Maar natuurlijk moeten we eerst de Nota ruimte vaststellen”, hield de minister de Kamerleden voor. Het parlement moet de plannen namelijk goedkeuren, voordat deze in gang gezet kunnen worden.

De sluiting kreeg steun van PvdA, GroenLinks en uiteindelijk ook coalitiepartijen VVD en CDA.

Reageer op dit artikel