nieuws

Toenemende interesse voor basculedrager van LTT

bouwbreed

hoorn – Bouwbedrijf VBK uit Schagen heeft de eerste handelsuitvoering aangeschaft van de basculedrager van Logistic Tools Trading (LTT) uit Hoorn. De Arbeidsinspectie heeft dit hijsgereedschap opgenomen in de ARBO-lijst 2004.

De Metaalunie overweegt of het de constructie nomineert voor de Innovatie Award.

Ruim anderhalf jaar werkte LTT aan het basculesysteem. Dat houdt met een mechaniek een contragewicht en een al dan niet beladen palletvork met elkaar in evenwicht. Anders dan bij de bestaande hijsmiddelen ligt het hijspunt niet boven de last maar tussen de last en het contragewicht. De gepatenteerde constructie kan zo pallets inhijsen via bijvoorbeeld gevelopeningen zoals ramen of bouwsteigers zonder dat de hijskabel de gevel raakt. Zo verbetert de aanvoer van materialen voor onder meer renovatie en afbouw. Binnen worden de materialen met een palletwagen verplaatst. Een autolaadkraan kan met de bascule pallets met stenen direct op de bouwsteiger plaatsen.

De basculedrager past op elk type kraan. Het Hoornse bedrijf levert er verschillende uitvoeringen van. VBK koos voor het type BP75 en gebruikt die momenteel in combinatie met een torenkraan van Spierings voor de bouw van twee woonflats. Met deze methode komen de materialen voor onder meer de binnenwanden sneller en simpeler op hun plek. Het bedrijf uit Schagen onderzoekt momenteel of de leverancier de bouwmaterialen �hijsklaar� kan aanvoeren. VBK wil bijvoorbeeld pakketten met metselstenen zodanig op een pallet laten zetten dat de last overeenkomt met de maten van de steigers. De aannemer wil zo nog sneller en simpeler materialen aanvoeren en opperen.

Arbeidsinspectie

De BK75 is een aangepaste variant van de standaard BP60. De nieuwe uitvoering draagt tot 750 kilo, heeft verwisselbare draaglepels en kan later geschikt worden gemaakt voor een grotere capaciteit. De grootste standaarduitvoering heft pallets waarop lasten tot 2 ton staan. De Arbeidsinspectie plaatste de basculedragers onder het nummer F315 op de ARBO-lijst voor 2004. Het hijsgereedschap komt daarmee in aanmerking voor de regeling �willekeurige afschrijving�. De Arbeidsinspectie toetste het hijsgereedschap aan de criteria van de Farbo-regeling. Die gaan onder meer in op de verbetering van de arbeidsomstandigheden, de mate van innovatie en de algemene toepasbaarheid. De basculedrager voldoet aan de machinerichtlijn en is voorzien van een CE-keurmerk.

De Koninklijke Metaalunie beloont innovatie bij het kleine en middelgrote bedrijf met de zogeheten Innovatie Award. ING-topman A. Rinnooy Kan reikt die op 2 juni uit. Adviesbureau PKM bezocht in maart en april de tien bedrijven die voor de nominatie zijn geselecteerd, waaronder LTT. In de loop van mei maakt de Metaalunie bekend of de Hoornse onderneming één van de drie bedrijven is die officieel meedingt naar de onderscheiding.

Reageer op dit artikel