nieuws

Sunwarm past hele jaar door energie zon nuttig toe

bouwbreed

den haag – De Sunwarm verwarmt ruimten en tapwater. Daarbij koelt en ventileert het systeem woningen en bedrijfsruimten. Volgens fabrikant Nuaire uit het Britse Caerphilly is de installatie het hele jaar door overal te gebruiken, ook in landen waar de zon te weinig bruikbare energie uitstraalt.

Het systeem maakt gebruik van dakcollectoren waarin een verbeterd absorberend materiaal is verwerkt. Nuaire geeft geen verdere uitleg over dit materiaal. Wel licht het bedrijf toe dat de collectoren in het stookseizoen de warmte overdragen op de ventilatielucht die daarmee het gebouw op temperatuur brengt. Daarna kunnen de collectoren via een wisselaar tapwater verwarmen

�s Nachts geeft het absorberende materiaal de overdag ingevangen warmte af. Daardoor koelt de installatie ook de ventilatielucht die door de collectoren stroomt. De lichtgewicht luchtverdeler verbruikt volgens de fabrikant weinig energie en kan ook met weinig onderhoud toe. De filters moeten om de vijf jaar worden vervangen.

Een enkele uitblaasopening zorgt er voor dat het hele pand wordt geventileerd. Nuaire levert het systeem compleet met appendages en besturingen. De installatie draait evenwel ook op componenten van andere leveranciers. De besturing past zich automatisch aan de specifieke behoeften van de gebruiker aan.

Reageer op dit artikel