nieuws

Sonische boor Sonic Drilling reikt 350 meter diep

bouwbreed

horst – Zon 350 meter diep reikt de sonische boor die Sonic Drilling vanaf de tweede helft van juni hoopt in te zetten. De Canadese fabrikant Sonic Drill Corporation maakt de machine momenteel klaar voor het transport naar het boorbedrijf uit Horst. De onderneming ontvangt voor de investering van ongeveer 500.000 euro als eerste in Europa een sonische boor die tot een dergelijke grote diepte komt.

In de berekening van directeur R. Schenk van het Horstse boorbedrijf gaat sonisch boren ruim driemaal sneller dan het tot nog toe gebruikte boormethoden. De techniek laat daarbij de geologische opbouw van de bodem intact en haalt geen materiaal naar boven. Dat laatste is volgens hem van wezenlijk belang bij het boren in vervuilde bodems om de sanering ervan voor te bereiden. En omdat de sonische boor de grondlagen niet vermengt levert de methode ook exacte bodemmonsters op.

Via de boorbuis kunnen ook monsters van het grondwater worden genomen. Sonisch boren brengt volgens Schenk geen stoffen in de bodem die er niet thuishoren, met uitzondering van het water om af en toe de beitel mee te smeren en te koelen. Een zogeheten waterslot voorkomt dat de boorbuis volloopt met (vervuild) grondwater.

Tegenover al deze voordelen staat het nadeel van het vrij hoge gewicht van de installatie. Exclusief het MAN-chassis komt het totale gewicht naar Schenk verwacht uit tussen de 20 en 25 ton.

Ook de bediening vergt een andere aanpak dan bij �gewone� boorinstallaties. In de visie van de fabrikant zou een boorbedrijf er om die reden goed aan doen om personeel in te zetten dat geen kennis heeft van conventioneel boren.

De Canadese machinebouwer leert de toekomstige boorders in een cursus omgaan met het sonische boren. In Nederland is dat inmiddels een geaccepteerde techniek. De methode en het materieel kunnen zonder meer worden in gezet. Het Limburgse boorbedrijf laat de benodigdheden nog wel keuren door Aboma/Keboma en vraagt voor de methode een VCA-certificaat aan.De machine doet alle voorkomende boorwerken en werkt grofweg genomen als het hydraulische trilblok voor damwanden. Het technische principe werd in de jaren veertig ontwikkeld voor de olie-industrie. De Sonic Drill Corporation uit het Canadese Vancouver maakte zo�n vijftien jaar geleden de inmiddels vergeten techniek opnieuw geschikt voor de boorindustrie. De hydraulische boormotor trilt met een frequentie van 50 tot 150 hertz. De boorstang verdringt de omringende grond en zakt zo naar de gewenste diepte. De trillingen geven de grond de eigenschappen van een vloeistof. Canadese boorders kwamen op die manier tot een diepte van meer dan 350 meter, tot nog toe het maximum dat met deze techniek mogelijk is.

Sonische boorinstallaties die eerder in Europa werden gebruikt bereikten slechts een beperkte diepte. De installatie van het Horstse bedrijf is de eerste die tot honderden meters diep kan.

Bijzondere geologische omstandigheden hebben geen invloed op het boorproces. De boorstang ontwikkelt daarbij zoveel slagkracht dat de beitel zonder al teveel moeite door een 20 millimeter dikke staalplaat boort. Een aggregaat van Caterpillar drijft de boormotor aan.

De Canadese fabrikant plaatst de hele installatie op een slee. Sonic Drilling laat die bij Abcom in Venlo op een 6×6 chassis van MAN monteren. Verder komen er rekken voor de boorstangen op zodat één voertuig alle benodigdheden kan meenemen. Op de locatie hijst een hulpgiek die haaks op de boormast is gezet de stangen in positie. De praktijk leert dat de machine boorstangen tot zo�n 30 centimeter dik zonder problemen in de grond krijgt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels