nieuws

Prietpraat Bolkestein over arbeidsregels

bouwbreed

straatsburg – PvdA-europarlementariër Van den Burg wil samen met vakbonden verzet organiseren tegen een voorstel van Europees commissaris Bolkestein. Die had voorgesteld dat voor grote groepen buitenlandse werknemers voortaan alleen de arbeidsregels uit hun thuisland zouden gelden. Bolkestein wil bedrijven zo meer vrijheid geven dan bij het huidige werklandbeginsel. Van den Burg toont zich hiermee […]

straatsburg – PvdA-europarlementariër Van den Burg wil samen met vakbonden verzet organiseren tegen een voorstel van Europees commissaris Bolkestein. Die had voorgesteld dat voor grote groepen buitenlandse werknemers voortaan alleen de arbeidsregels uit hun thuisland zouden gelden. Bolkestein wil bedrijven zo meer vrijheid geven dan bij het huidige werklandbeginsel.

Van den Burg toont zich hiermee gevoelig voor de argumenten die de Europese bouwwerkgevers FIEC en -werknemers EFBH tegen de voorstellen van Bolkestein hebben verwoord. Ook Van den Burg verwacht dat het voorstel vergaande gevolgen heeft voor cao�s en sociale zekerheidsregelingen: “Dienstverlenende bedrijven kunnen het land met de minste regels en laagste kosten gaan uitkiezen om van daaruit in heel Europa te opereren.”

De PvdA�ster zei ook te vrezen voor een moeizame controle. De Arbeidsinspectie moet de arbeidsregels van de 25 Europese landen kennen. “Bolkestein zou eens mee moeten gaan naar een bouwplaats! Wat een schrijftafel-prietpraat”, aldus Van den Burg.

Het Europees Parlement bespreekt het voorstel in september.

Reageer op dit artikel