nieuws

Nieuwe regels in Vlaanderen voor weekendverblijven

bouwbreed

brussel – De Vlaamse gewestregering heeft nieuwe regels voor de bouw van weekendverblijven in woon- en verblijfsrecreatiegebieden goedgekeurd.

Voor weekendhuisjes in zogeheten groene zones en landbouwgebieden gelden de nieuwe regels niet. Die moeten in principe verdwijnen, tenzij de gemeenten de bestemming van de gebieden waar ze staan, veranderen in woon- of verblijfsrecreatiegebied. Sedert begin 2003 zijn de gemeenten in Vlaanderen daartoe bevoegd.

Voor de weekendverblijven, waarop de nieuwe regels wel van toepassing zijn, geldt dat zij voortaan een maximumbouwoppervlakte mogen hebben van 80 vierkante meter (was 60), veranda en opbergruimte inbegrepen.

Ze mogen niet hoger zijn dan vijf meter. Het bouwvolume wordt beperkt tot 300 kubieke meter. De aanleg van een overdekt terras is eveneens verboden. De aanleg van een parkeerplaats is toegestaan maar die mag niet groter zijn dan 5,5 bij 3 meter. De nieuwe regels gelden voor weekendverblijven, die na 1 november 1974 werden gebouwd.

Wie ooit een weekendverblijf bouwde van 60 vierkante metermag dus uitbreiden tot 80. Wie groter dan dit maximum bouwde na 1 november 1974  zal moeten inkrimpen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels