nieuws

Forensisch onderzoek Heijmans bij NMa

bouwbreed

rosmalen – Heijmans heeft de resultaten van een forensisch accountantsonderzoek ingeleverd bij de kartelpolitie. Dit heeft het Rosmalense bouwbedrijf bekendgemaakt. Het gaat om een onderzoek naar de periode 1998-2003.

Eind februari dit jaar heeft Heijmans de NMa al laten weten een onderzoek te zullen starten naar de gang van zaken rond concurrentie bij aanbestedingen bij al haar Nederlandse activiteiten. De onderzoeksopzet is met de NMa besproken. Een forensisch accountant van een ander bureau dan de huisaccountant van Heijmans heeft het onderzoek uitgevoerd.

Doel was het voor eens en voor altijd helder krijgen in welke mate tussen 1998 en 2003 de Mededingingswet is overtreden. Zo�n 5000 medewerkers zijn persoonlijk aangeschreven om aan het onderzoek mee te werken en eventuele stukken in te leveren. Daarnaast zijn 140 medewerkers gehoord over de structuur van het vooroverleg bij aanbestedingen en is ongeveer 6 Terabyte (6000 Gigabyte) aan digitale bestanden onderzocht.

Heijmans heeft nu op 29 april een verslag van alle interviews en het aangetroffen materiaal aan de NMa overhandigd. Het bedrijf wil over de inhoud ervan geen mededelingen doen in verband met de clementieregeling van de kartelwaakhond.

De Rosmalense bouwer ziet dit interne onderzoek als een belangrijke stap naar een toekomst waarin kansen liggen voor innovatieve bouwondernemingen.

Ook andere bouwers hebben onderzoeken gehouden en die bij de NMa neergelegd. Daarbij gaat het overigens meer om eigen interne onderzoeken. De bouw hoopt nu op een spoedige afrekening met het verleden.

“Zo�n 400 van de 6000 bouwbedrijven hebben zich gemeld bij de NMa. Dat lijkt weinig, maar vormt wel een groot deel van de openbare aanbestedingsmarkt”, zegt bestuursvoorzitter Van Vonno van de Koninklijke BAM Groep in een reactie. “Daarmee is een goede aanzet gegeven voor de oordeelsvorming van de NMa. De bouw hoopt nog steeds op snelheid zodat we verder kunnen het vertrouwen in de bouw te herstellen”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels