nieuws

Flexibele voordeelwoning met standaard maatvoering

bouwbreed

drachten – Jorritsma Bouw uit Bolsward en Kroeze & Partners uit Heerenveen ontwikkelden een nieuw bouwconcept: de voordeelwoning. Dit is een goedkope woning (van 70.000 tot 100.000 euro) volgens een vast basisconcept waarop veel varianten mogelijk zijn.

Voordeelwoningen zijn bedoeld voor zowel de koop- als de huursector. Het concept gaat uit van vaste maatvoeringen, waarbij negen varianten mogelijk zijn. De basis is een woning met dakterras. Maar het dakterras kan ook worden overkapt en door het bouwen van een tweede verdieping is nog meer mogelijk. De inhoud kan variëren van 281,66 kubieke meter (basistype) tot ruim 500 kubieke meter.

De voordeelwoning kan dus worden afgestemd op jonge gezinnen, singles en senioren. Door eenvoudige zelfwerkzaamheden, kan de woning meegroeien met de levensloop, woonbehoefte en/of financiële ruimte. Dus wel of geen slaapkamer beneden, het aantal slaapkamers, zelf bepalen waar de diverse woonfuncties moeten komen, komt er op de eerste verdieping wel of geen badkamer, etcetera. Alleen de natte ruimtes (badkamer en separaat toilet), de bijkeuken (wassen/drogen en cv), het keukenblok en de meterkast zijn standaard ingetekend vanwege de installaties.

Het bijzondere aan de voordeelwoning is volgens directeur R. Kroeze van Kroeze & Partners het bouwsysteem en de korte bouwtijd. “De gevelwanden, prefabbetonwanden met gevelstenen komen kant en klaar aan op de bouwplaats. Een woning is binnen een dag wind- en waterdicht. Binnen een á twee weken is een woning klaar.”

De woningen zijn ook aan de buitenkant flexibel. Huizen van één laag, twee lagen of zelfs drie lagen, tuin- of straatgericht, met of zonder dakterras, moderne of klassieke uitstraling, plat dak of schuine kap. Binnen een blok kan worden gevarieerd in de verschijningsvorm door materiaalkeuzen en kleuren; ondanks de basiswoning, die steeds hetzelfde blijft.

Voordeelwoningen worden in beginsel gebouwd in blokken van vijf met een minimale afname van twintig woningen in een project. Half augustus begint de bouw van twee van deze woningen op het modelwoningenpark in Drachten.

Reageer op dit artikel