nieuws

Beheer van Deense wegen doelmatiger

bouwbreed Premium

kopenhagen – Denemarken schaft de derde bestuurslaag af. De regionale overheden verdwijnen en de bevoegdheden worden overgedragen aan Rijk en gemeentelijke overheden. Uitgewerkte plannen hiervoor zijn na een lange aanloop op tafel gelegd door de regering en zijn door de politieke partijen in hoofdzaak positief ontvangen. Voor de bevolking betekent de bestuurlijke herstructurering ondermeer een […]

kopenhagen – Denemarken schaft de derde bestuurslaag af. De regionale overheden verdwijnen en de bevoegdheden worden overgedragen aan Rijk en gemeentelijke overheden. Uitgewerkte plannen hiervoor zijn na een lange aanloop op tafel gelegd door de regering en zijn door de politieke partijen in hoofdzaak positief ontvangen. Voor de bevolking betekent de bestuurlijke herstructurering ondermeer een eenvoudiger en doelmatiger wegenbeheer dichter bij de burger, zo vindt verkeersminister Flemming Hansen. De 10.000 kilometer aan provinciale wegen worden tussen Rijk en gemeentes verdeeld. De opzet is dat het aandeel van de staat hooguit 5 procent wordt. De gemeentes krijgen verder meer bevoegdheden bij de planning van de kustbescherming, hoewel de supervisie in handen blijft van het Rijk.

Bouwwerkgeversbond Dansk Byggeri bekritiseert de plannen in zoverre, dat de aandacht voor de taakverdeling tussen private en publieke sector daarin ontbreekt. “De publieke sector is een van de grootste afnemers van de bouw- en aanlegbranche,” stelt voorzitgter Povl Christensen, die tevens pleit voor een minimale grootte van 30.000 inwoners voor de gemeentes.

Reageer op dit artikel