nieuws

Zonnetegel dekt stroombehoefte energieplein

bouwbreed

utrecht – Op het Energiebalansplein wekken in de bestrating opgenomen zonnetegels alle stroom op die nodig is voor verlichting, parkeermeters, waterpartijen, kermiskasten, verkeerslichten. Met deze toekomstvisie won het Utrechtse adviesbureau Ecofys de GWW-Energiebesparingsprijs 2004.

Het Energiebalansplein was goed voor een hoofdprijs in de categorie Maatregelen voor de lange termijn, ofwel ideeën die nu nog niet zijn te verwezenlijken maar wel goed genoeg zijn om verder op te studeren.

Om geheel zelf de energie te kunnen opwekken voor alle voorzieningen op en rond het plein, wordt dit (gedeeltelijk) belegd met zogenoemde �zonnetegels�. Het oppervlak van die tegels is belegd met zonnewarmte-omzetters zoals bekend van de fotovoltaïsche cellen die nu al worden toegepast op daken of bij stand-alone installaties langs wegen.

Volgens bedenker ir. H. de Gooijer, schuilt de innovatieve waarde van het Energiebalansplein in de volgende aspecten:

– Dubbelfunctie straatsteen. De zonnetegels hebben een overloopbare toplaag. Door de combinatie van zonnepaneel en stoeptegel krijgt het plein een interessante dubbelfunctie.

– Modulaire opbouw. Door de basismaat van de stoeptegel kan het idee op elk plein worden toegepast.

– Ontwerpersvrijheid. De architect is niet gebonden aan energieneutrale producten (zoals een zonlichtmast), maar hij kan kiezen voor producten die bij de uitstraling van de stad en/of het plein passen.

De Gooijer heeft uiteraard voorbeeldberekeningen gemaakt. Uit de berekening voor een goed verlicht fictief voorbeeldplein, waarop wekelijks een markt plaatsvindt, blijkt dat circa 400 vierkante meter aan zonnetegels nodig is om te voorzien in de totale energiebehoefte. Dat zijn twee stroken van 4 x 50 meter.

De Gooijer is ervan uitgegaan, dat een zonnepaneel van circa een vierkante meter jaarlijks 70 kilowattuur aan stroom oplevert als hij optimaal in de zon ligt. In de voorbeeldberekening is uitgegaan van een niet-optimale oriëntatie.

Reageer op dit artikel