nieuws

Zeventiende-eeuws pakhuis verplaatst

bouwbreed

zaandijk – Een zeventiende-eeuws pakhuis is vrijdag op spectaculaire wijze verhuisd van het bedrijfsterrein van ADM naar een nieuwe locatie aan de Lagedijk in Zaandijk.

Kraanbedrijf Schol uit Zaandam zette twee grote hydraulische telekranen (160 en 100 tons) in die het pakhuis, dat met stalen hijsframe circa 30 ton woog, in zijn geheel optilden en weer lieten zakken op de uitschuifbare semi-dieplader. De dieplader vervoerde het gevaarte stapvoets over de weg naar de nieuwe locatie, ongeveer 100 meter verderop, waar de kranen het pakhuis weer ophesen en neerzetten.

Aannemer Nieuwenhuijs uit Zaanstad heeft het pakhuis van 12 meter lang, 6,5 meter breed en 10 meter hoog voor de verhuizing eerst rechtgekrikt omdat het 20 centimeter was verzakt, waarna het is geschoord aan de binnenkant. Twintig schoorstempels en zeven stalen balken aan de onderkant moesten het gebouw stijf houden tegen het schranken. Timmerbedrijf Koningstijl uit Koog aan de Zaan had op de nieuwe plek al een fundering aangebracht van antieke stenen.

De verhuizing, op initiatief van de stichting Zaanse Pakhuizen, heeft de hele dag in beslag genomen. ADM wil de grond van het pakhuis gebruiken voor andere activiteiten waarop werd gekozen voor verplaatsing. Het pand deed vanaf 1726 dienst als opslag van papier en is volgens F. Wytema, voorzitter van de stichting, nog “puntgaaf”. “Eenmaal binnen is het net alsof je in de zeventiende eeuw bent beland. Alles is nog origineel.”

Binnenkort krijgt het pakhuis een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst en wordt het gerestaureerd.

Reageer op dit artikel