nieuws

Vathorst krijgt snelle aansluiting op A1

bouwbreed Premium

amersfoort – Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat opent 26 april de nieuwe aansluiting Amersfoort-Noord/Vathorst op de snelweg A1. De nieuwe toegang was in een mum van tijd klaar voor gebruik.

Maart vorig jaar werd begonnen met de eerste grondwerkzaamheden. Het werk dat in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst vof plaatsvond, is uitgevoerd door Ballast Nedam Infra BV dat het project na een Europese aanbesteding binnenhaalde.

Voor de nieuwe aansluiting die nu al door het autoverkeer wordt gebruikt, zijn in totaal 156 heipalen geheid, zijn 25 liggers van 30 ton en 25 meter lang geplaatst, is 27.000 ton asfalt aangebracht en werd 120.000 ton zand gebruikt.

Voor dit werk moesten ook een aantal eiken langs de A1 verdwijnen, waarvan er zesentwintig uiteindelijk zijn overgeplaatst naar het Park van de Tijden in Vathorst zelf die het begin vormen van het �wereldbos�.

Oplevering

De planning was dat de aansluiting uiterlijk medio dit jaar zou worden opgeleverd. Dat tijdstip werd ruimschoots gehaald door het toepassen van prefab elementen voor de middenpijlers die na plaatsing alleen volgestort hoefden te worden.

Omdat deze werkwijze het plaatsen en verwijderen van bekisting overbodig maakt, leverde dat een enorme tijdsbesparing op. De bouwtijd werd daarnaast verkort door het injecteren van de grond met waterglas bij de landhoofden.

Extra rijstroken

De nieuwe aansluiting over de A1 zorgt voor een betere toegang tot het Amersfoortse stadsdeel Vathorst waar uiteindelijk elfduizend woningen, 100.000 vierkante meter kantoren en een winkelcentrum van circa 17.500 vierkante moeten komen. De wijk krijgt ook een eigen NS-station.

Het nieuwe viaduct leidt tot een betere doorstroming van het verkeer komend vanaf de A1. De beide op- en afritten op die rijksweg hebben extra rijstroken gekregen en het viaduct zelf heeft zes rijstroken voor verkeer dat naar de binnenstad, de snelweg of Vathorst wil.

De totale kosten van de nieuwe aansluiting bedragen 13,5 miljoen euro. Daarvan is ruim 9 miljoen betaald door Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel