nieuws

Vakantiewoningen Alkemade officieel uit illegaliteit

bouwbreed

roelofarendsveen – De gemeente Alkemade zet zich in om 74 illegaal gebouwde zomerwoningen te legaliseren. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt het college van B en W hierin, hoewel er een hele avond over werd beraadslaagd.

De zomerhuisjes staan op een recreatiepark in het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen, een plaats in de gemeente Alkemade. De recreatiewoningen zijn in 2002 gebouwd ter vervanging van stacaravans.

De Raad van State stelde echter op 11 februari 2004 vast dat ze in strijd met het bestemmingsplan waren geplaatst. De gemeente zou er ten onrechte vanuit zijn gegaan dat de bouwer over een bouwvergunning beschikte, omdat er al stacaravans op die plek stonden.

De Raad van State deed de uitspraak naar aanleiding van bezwaren die onder meer door de Vereniging Veenderpolder en Wijde Aa naar voren waren gebracht.

Door het besluit van het rechtscollege bleek de gemeente Alkemade genoodzaakt te kiezen tussen sloop of alsnog legaliseren van de huisjes. Voor het laatste is nu gekozen.

Door de beslissing van de gemeenteraad kan worden begonnen aan een procedure om het bestemmingsplan versneld te wijzigen, om de gebouwde vakantiewoningen te legaliseren. Dat betekent dat acute sloop niet meer dreigt.

“Het is moeilijk in te schatten hoe lang wijziging van het bestemmingsplan duurt. In deze procedure moeten eventueel ingebrachte bezwaren opnieuw gewogen. We willen een zo acceptabel mogelijke oplossing voor alle partijen”, zei wethouder C. uit den Boogaard van Alkemade. (anp)

Reageer op dit artikel