nieuws

Utrecht ontfermt zich over behoud restauratieopleiding

bouwbreed

utrecht – Beginnende restaurateurs kunnen nog dit jaar hun vak leren in Utrecht. Op initiatief van onder meer BouwNed en de fractie van de Partij van de Arbeid in de provincie Utrecht begint in de zomer de werving van leerlingen voor een restauratieopleiding. Dat is onlangs bekendgemaakt. “Leerlingen in de bouwnijverheid die zich in het […]

utrecht – Beginnende restaurateurs kunnen nog dit jaar hun vak leren in Utrecht. Op initiatief van onder meer BouwNed en de fractie van de Partij van de Arbeid in de provincie Utrecht begint in de zomer de werving van leerlingen voor een restauratieopleiding.

Dat is onlangs bekendgemaakt. “Leerlingen in de bouwnijverheid die zich in het restauratievak willen bekwamen, worden door het netwerk Restauratie Opleidings Projecten in Utrecht bij verschillende restauratieprojecten ondergebracht”, aldus een toelichting. “Daarmee zijn de leerlingen verzekerd van een geschikte praktijkplek.”

Om het cultureel erfgoed voor de ondergang te behoeden, zijn de komende jaren extra restauratievaklieden nodig. Inmiddels zijn enkele provincies, zoals Overijssel, begonnen met het opleiden van zulke deskundigen. Utrecht wil zich hierbij voor minimaal vier jaar aansluiten. Hiertoe wordt financiële steun verleend door onder meer het ministerie van Onderwijs en het Europees Sociaal Fonds. “De initiatiefgroep vraagt van de provincie een maximale bijdrage van 34.000 euro per jaar.”

Reageer op dit artikel