nieuws

Tweede Kamer verontrust over werk in exacte sector

bouwbreed Premium

den haag – De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de kansen op een baan van studenten die worden aangemoedigd een bèta- of techniekopleiding te volgen. Met een Deltaplan voor dit terrein wil het kabinet 15 procent meer afgestudeerde bètas vanuit het hoger onderwijs in 2010, maar een keiharde baangarantie is er niet.

Dit constateerde de Kamer in een overleg met de betrokken bewindslieden. “Niet is dodelijker dan mensen opleiden, terwijl er uiteindelijk geen banen voor hen blijken te zijn”, zei CDA-kamerlid A. Mosterd. Minister Brinkhorst (economische zaken) stelde dat het deltaplan bedoeld is om het aanbod van beta�s op te krikken. Hij erkende dat de vraag naar exacte kennis in het bedrijfsleven een groot probleem is.

Onderwijsminister Van der Hoeven zei dat het bedrijfsleven er aan gehouden is niet alleen voldoende stageplekken te bieden voor exacte en technische opleidingen, maar ook banen voor mensen die hierin afstuderen.

De Tweede Kamer had verder grote twijfels bij het idee om exacte studies aantrekkelijker te maken door het collegegeld te verlagen. “Studenten kiezen niet voor een studie omdat het hen een paar honderd euro scheelt”, vindt VVD-Kamerlid Visser.

Hij stelde dat een hoger collegegeld juist meer studenten zou trekken omdat dit aangeeft dat de studie wel eens van hogere kwaliteit zou kunnen zijn. Het hogere collegegeld moet dan wel gestoken worden in meer begeleiding en faciliteiten binnen de exacte studies. (ANP)

Reageer op dit artikel