nieuws

Rijk investeert slechts regels in aanleg breedband

bouwbreed Premium

den haag – Investeringen in breedbandinfrastructuur zijn niet nodig, regelgeving voor de belangen van gebruikers wel. Dat staat in het ontwerp van de Breedbandnota van minister Brinkhorst (economische zaken). De keuze voor de technologie en de investeringen laat hij over aan de markt

De PvdA heeft echter al een tegennota klaar met overheidsinvesteringen. De grootste oppositiepartij wil een garantieregeling, waardoor bedrijven die in financiële problemen komen de helft van hun investeringen terugkrijgen.

De kabelbedrijven zien het vrijlaten van de technologie door het kabinet als impuls voor particuliere investeerders, omdat zij de breedband kunnen bieden die de klant wil. Zij zijn blij met de nota van Brinkhorst.

In tegenstelling tot KPN. “De toekomst ligt in glas en het lijkt me verstandiger om dat vanuit de overheid te coördineren”, liet een woordvoerder vorige maand in Cobouw weten. Aanleiding was de verklaring van M. Frequin, directeur post en telecommunicatie van het ministerie van Economische Zaken, dat het Rijk niet meer investeert in breedbandinfrastructuur. KPN vindt het te duur zelfstandig een landelijk dekkend netwerk aan te leggen. De telecomaanbieder berekent de kosten op zo�n 10 miljard euro.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ziet een rol voor haar leden en presenteerde gisteren een handreiking breedband voor bestuurders. “Breedbandbeleid vergt bestuurlijke aandacht om de financiële risico�s en en de effectiviteit van de gedane investeringen te beheersen”, aldus de vereniging.

Voor toekomstige ontwikkelingen hoeft de overheid niet te vrezen, volgens de kabelbedrijven. “De kabelsector garandeert het snelste breedband zonder dat één euro belastinggeld nodig is. Nu en op de lange termijn”, aldus Vecai-directeur R. van Esch.

Reageer op dit artikel