nieuws

Rampenoefening leert: één coördinator nodig

bouwbreed Premium

stadskanaal – De vestiging van Reisiger Verhuur in Stadskanaal was deze week het decor voor een rampenoefening. Een leerzame ervaring. “Je leert beter op elkaar in te spelen.”

De in scène gezette brand brak maandagavond kwart voor acht uit in de werkplaats. “Het was een rampenoefening gebaseerd op een open dag met dertig bezoekers. De training was erop gericht alle aanwezigen zo snel en veilig mogelijk naar buiten te krijgen”, aldus veiligheidsfunctionaris D. van Doesburg, tevens een van de figuranten.

Naast tien bedrijfshulpverleners van de materieelverhuurder zelf waren vier brandweerauto�s met dertig brandweerlieden, vijftien EHBO�ers en vijftien acteurs van de partij. “Aanwezig materieel is gebruikt om mogelijke situaties na te bootsen. Zo was iemand onder een heftruck gevallen en zat iemand klem onder een container.” Bij een calamiteit zijn communicatie en onderlinge afstemming van groot belang, meent Van Doesburg. “Een belangrijk leermoment is dat er één aanspreekpunt moet zijn, één hoofdbedrijfshulpverlener die de zaken coördineert.”

De actie, een initiatief van een vestigingsleider in Stadskanaal, vond voor de eerste keer plaats, maar is zeker voor herhaling vatbaar. “We overwegen om jaarlijks zo�n panieksituatie te oefenen. Wellicht dat we eens in de vijf jaar een oefening van deze omvang op een van onze acht vestigingen kunnen houden.”

Van Doesburg ziet de oefening als een toevoeging op het bedrijfsnoodplan. “Het is een leerzame ervaring. Op deze manier kun je de theorie aan de praktijk toetsen. Zo�n chaotische situatie is heel lastig. Al doende leer je beter op elkaar in te spelen.”

Om half negen was het einde oefening.

Reageer op dit artikel