nieuws

ProRail wil spoorvandalen zelf kunnen bekeuren

bouwbreed Premium

utrecht – Bewakers die langs het spoor vandalisme proberen te voorkomen, moeten criminelen kunnen bekeuren. Spoorbeheerder ProRail heeft daartoe een verzoek ingediend bij het ministerie van Justitie.

De surveillanten mogen vandalen nu alleen nog maar aanspreken op hun gedrag.

ProRail heeft sinds kort in Zuid-Nederland negen conducteurs ingezet die langs het spoor surveilleren. In het noordoosten zet de organisatie personeel van een beveiligingsbedrijf in. ProRail wil zo voorkomen dat vandalen treinen beschadigen. De conducteurs mogen de criminelen nu alleen nog maar aanspreken op hun gedrag. Dat helpt, maar er is een harde kern die zich er niks van aantrekt. Een hardere aanpak is daarom gewenst, stelt ProRail. De signalen van het ministerie zijn volgens de woordvoerster positief.

Het vandalisme op het spoor wordt steeds erger. Volgens FNV Bondgenoten neemt het zelfs levensbedreigende vormen aan. In februari botste een trein tegen een betonblok dat opzettelijk op de rails was gelegd. In januari kreeg een trein een ijzeren paal door de voorruit. De paal zat met prikkeldraad aan een viaduct vast. Verder is een trein op een boomstam gebotst. Vandalen hadden die op het spoor gelegd. ProRail gaat beter controleren of aannemers bouwafval langs het spoor wel opruimen.

Reageer op dit artikel