nieuws

Organisatie van installateurs ziet tekenen van herstel

bouwbreed

zoetermeer – Brancheorganisatie Uneto-VNI bespeurt een voorzichtig herstel van de bouwinstallatiesector in 2004. Het zal echter nog zeker een jaar duren voordat de markt weer echt goed aantrekt.

In het topjaar 2001 bedroeg de totale productie van de installatiesector bijna 10 miljard euro. Dat niveau zal dit en volgend jaar zeker niet worden gehaald, aldus Uneto-VNI. Niettemin ziet de brancheorganisatie dat op sommige deelmarkten wil sprake is van lichte groei. De loodgieters, fitters en sanitairbedrijven kunnen dit jaar rekenen op een toename van 0,6 procent. In de sector centrale verwarming en luchtbehandeling is bovendien het dal bereikt. Dit jaar zal de productie nog niet groeien, maar vanaf 2005 wel.

Kwakkelen blijft het nog voor de elektrotechniekbedrijven. Verwacht wordt een daling in die markt van 0,6 procent. En ook de industriële procesinstallatiebedrijven moeten rekening houden met een verdere terugval, waarschijnlijk zo�n 2,5 procent. Die daling zet door doordat bedrijven in de industrie ook dit jaar zeer terughoudend zullen zijn met investeren.

Voor 2005 en verder zijn de vooruitzichten voor de totale installatiemarkt “onverdeeld positief”, stelt Uneto-VNI. “In alle sectoren zal de de productie weer omhoog gaan. In de industriële procestechniek verloopt het herstel het voorspoedigst.” Installatiebedrijven zullen voor profiteren van de groei in de markten herstel, verbouw en onderhoud.

In het nieuwbouwinstallatiewerk is het herstel komende jaren nog bescheiden.

Reageer op dit artikel