nieuws

Network Rail investeert 20 miljoen euro per dag

bouwbreed

londen – Het Britse railinfrastructuurbedrijf Network Rail gaat de komende vijf jaar bijna 39 miljard euro ofwel 20 miljoen euro per dag investeren. Het geld is bestemd voor nieuwe sporen, wissels, seinen, bruggen, bovenleidingen en automatisering.

In enkele Engelse regio�s is de vernieuwing van de sporen al eerder gegund aan GrantRail, de Britse joint-venture voor spoorwerken van Volker Wessels en Corus.

Algemeen directeur John Armitt heeft in een toelichting de omvang van het werk verduidelijkt. “We gaan elke dag 2,5 kilometer spoor leggen. Die komen op 13,5 miljoen ton ballast, dat is even zwaar als 200 grote cruiseschepen. De gebruikte dwarsliggers zouden achter elkaar van Londen tot Australië reiken.” Daarnaast investeert Network Rail veel in apparatuur om natuurlijke problemen als bladeren op de rails of bevroren wissels te bestrijden.

Network Rail heeft per 1 april alle contracten voor onderhoud van het Britse spoornet in eigen huis gehaald. Daarbij worden ook 18.000 banen van de betrokken aannemers als Jarvis en Carillion overgenomen.

Eigen beheer

Aan de andere kant heeft Network Rail 2.000 banen van managers en kantoorpersoneel geschrapt. De Britse tegenhanger van ProRail praat verder met de vele spoorbedrijven over het weer in eigen beheer nemen van de grotere stations. Veel stations zijn verouderd maar kunnen door de versnippering bij het beheer niet of nauwelijks onder handen worden genomen.

Reageer op dit artikel