nieuws

Museum richt spots op architect Cuypers

bouwbreed

roermond – Ruim een maand na de opening van de grootste tentoonstelling in Roermond ooit, over het leven en werk van de Roermondse architect Pierre Cuypers, wil het Stedelijk Museum in die plaats de expositieruimte drastisch gaan uitbreiden. Het museum wil in de toekomst meer aandacht aan de alom geroemde architect besteden. Ook opteert het […]

roermond – Ruim een maand na de opening van de grootste tentoonstelling in Roermond ooit, over het leven en werk van de Roermondse architect Pierre Cuypers, wil het Stedelijk Museum in die plaats de expositieruimte drastisch gaan uitbreiden. Het museum wil in de toekomst meer aandacht aan de alom geroemde architect besteden. Ook opteert het museum voor een grondige restauratie.

Cuypers heeft het Roermondse museum zelf ontworpen. Sterker, het museum is het oude woonhuis van de architect. De renovatie moet de oorspronkelijk staat van het gebouw zoveel mogelijk herstellen. Een groot deel van het oorspronkelijke interieur verdween tijdens verbouwingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Talrijke muurschilderingen kwamen onder een saaie witte verflaag terecht, waarbij ruw te werk is gegaan en schilderwerken ernstig beschadigd raakten. Daarnaast werd in de jaren zeventig een lichtkoepel boven het trappenhuis dichtgetimmerd. Die wordt nu weer vrijgemaakt zodat er meer licht in die ruimte valt.

De vroegere werkplaats van Cuypers op de eerste verdieping wordt ook hersteld. Nu is daar een kunstuitleen, maar die verkast naar beneden.

Reageer op dit artikel