nieuws

Moedermaatschappij BBM overgenomen door dochter

bouwbreed

brussel – De Egyptische groep Orascom, die actief is in de bouw-, telecom- en toeristische sector, neemt samen met het management van Besix de Belgische Beton Maatschappij (BBM) over. Het unieke van deze overname is dat BBM de moedermaatschappij is van Besix.

Hangende de officiële bevestiging van de overname werd gisteren zowel het aandeel van BBM als dat van Trust Capital, de belangrijkste beursgenoteerde aandeelhouder, op de beurs in Brussel voor onbepaalde tijd geschorst. Hoeveel Orascom en Besix bieden om BBM in te lijven, is (nog) niet bekend. 

Besix, de belangrijkste werkmaatschappij van BBM, is behalve op grote schaal in het Midden-Oosten onder meer ook in Nederland actief. Via Besix behaalt BBM in het Midden-Oosten ongeveer 20 procent van zijn omzet. De BBM-groep heeft achtduizend mensen in dienst. De waarde van BBM wordt al jarenlang op 160 miljoen euro geraamd, terwijl de beurskoers gisteren kort voor de schorsing van de notering een marktwaarde vertegenwoordigde van 115,9 miljoen.

Nog de vorige week maakte BBM gunstige cijfers over 2003 bekend. De winst steeg van 6,1 miljoen euro in 2002 naar 14,3 miljoen vorig jaar. Het orderboek gaf een stijging te zien naar 792,41 miljoen. De verkopers van BBM zijn Trust Capital en de families Tytgadt en Stulemeijer.

BBM was vier jaar geleden nog het toneel van onderlinge ruzies tussen de verschillende aandeelhouders, die elkaar tot voor de rechtbank het leven zuur maakten. In 2001 kwam er officieel een einde aan dat geruzie, toen de families die het bedrijf domineerden, de onderlinge twisten staakten. Dat jaar wist Trust Capital zijn aandeel in BBM tot iets minder dan 23,88 procent uit te breiden.

Het is intussen wel duidelijk dat de Egyptische topindustriëlen Onsi en Nassif Sawiris van Orascom (Orci) de hoofdrolspelers zijn in de overname van dit kroonjuweel onder de Belgische bouwmaatschappijen. Zij betalen de rekening voor de overname van BBM en spelen vervolgens een pakket aandelen door naar het management van Besix.

Orascom werd in de jaren vijftig opgericht en is momenteel goed voor meer dan de helft van de omzet op de beurs van Caïro. De bouwpoot van de groep, Orascom Construction Industries, werkt al langer nauw samen met Besix, dat een kantoor heeft in de Egyptische hoofdstad. Het Belgische bedrijf is in Egypte onder anderen de bouwer van de grootste draaibrug ter wereld.

Naar verluidt is de overname in het diepste geheim voorbereid om andere buitenlandse kandidaat-overnemers de pas af te snijden.

Reageer op dit artikel