nieuws

Metrolijn rond Kopenhagen gaat 1,7 miljard euro kosten

bouwbreed

kopenhagen – De aanleg van de vierde metrolijn rond de Deense hoofdstad Kopenhagen gaat – uitgaande van de prijzen van halverwege 2003 – ruim 1,7 miljard euro vergen.

Dat blijkt uit een haalbaarheidsanalyse die is gemaakt in opdracht van Rijk en gemeentelijke overheden. De cityringlijn komt volgens dit plan te bestaan uit een 14 kilometer lange geboorde tunnel met zestien stations.

Het project is ondanks de forse investering wel rendabel en zou met een winst van enkele tientallen miljoenen euro per jaar kunnen worden geëxploiteerd, meent de stuurgroep die met assistentie van raadgever Cowi aan het stoeien is geweest met de technische en financiële ins en outs. De aanleg neemt, afhankelijk van de tracering en de overige toeters en bellen waarvoor eventueel wordt gekozen, tussen de negen en elf jaar in beslag.

Afhankelijk

Verdere politieke besluitvorming is door de regering afhankelijk gesteld van het functioneren van de recent opgeleverde eerste twee etappes.

Los van het feit dat bij de realisering daarvan de budgetten veel te krap bleken, draait de metro niet stabiel genoeg als gevolg van veelvuldig optredende technische haperingen. Met de aanleg van een derde lijn wordt binnenkort wel begonnen.

Reageer op dit artikel