nieuws

Marktwerking beter voor prijs/kwaliteit huurwoningen

bouwbreed

den haag – In het nieuwe huurbeleid voor de middellange termijn (2005-2010) wil minister Dekker (VROM) het investeringsklimaat verbeteren.

Door meer marktwerking in de huursector toe te staan, hoopt de minister tot een betere prijs-kwaliteitverhouding van huurwoningen te komen. Dit moet onder andere de doorstroming bevorderen van huurders van goedkope naar duurdere woningen. De betaalbaarheid van huurwoningen blijft voorop staan.

Dit heeft Dekker gistermiddag gezegd bij de ondertekening van startconvenanten tussen VROM, de woningcorporatiekoepel Aedes, de vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN), Vastgoed Belang (vereniging van eigenaren en beleggers) en de Nederlandse Woonbond namens de huurders. Medio volgend jaar moet het nieuwe huurbeleid ingaan. De betrokken partijen willen in de zomer de afspraken rond hebben, waarna Dekker in september een wetsvoorstel bij de ministerraad en vervolgens in de Tweede Kamer wil indienen.

Het belang van een liberalisering van het huurbeleid om daarmee een gunstig investeringsklimaat voor beleggers en eigenaren te creëren om zodoende weer de woningbouwproductie te stimuleren, werd gisteren nog eens benadrukt door directeur F. van Blokland van de IVBN en voorzitter D. Tommel van Vastgoed Belang.

Volgens Van Blokland staan zijn leden in de startblokken om de bouw van huurwoningen op te schroeven naar zeven- tot achtduizend per jaar, een verdubbeling van het huidige aantal.

Reageer op dit artikel