nieuws

Kwart waoers kan na herkeuring weer aan de slag

bouwbreed Premium

den haag – Een kwart van de waoers kan na strengere herkeuring weer aan het werk. Van deze 110.000 mensen hebben 70.000 mensen hulp nodig bij het vinden van werk. Minister De Geus (sociale zaken) heeft voor hen 4000 euro per persoon uitgetrokken voor de nodige om- en bijscholing.

Dat zei de bewindsman gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie uitten harde kritiek op de plannen voor een nieuw wao-stelsel, dat in 2006 ingaat.

Aan het overleg ging voor de kamerleden een gesprek met het bestuur van de Sociaal Economische Raad (SER) vooraf. Daar werd duidelijk dat het advies wel in hoofdstructuur, maar niet op hoofdlijnen was overgenomen. Volgens FNV-voorzitter L. de Waal wijkt het kabinetsvoorstel nu op acht cruciale punten af van het SER-advies. Daarmee legt De Geus volgens hem een bom onder het najaarsakkoord, waarbij de toezegging hoorde dat het SER-advies werd gevolgd. De PvdA en de ChristenUnie riepen de minister dan ook op het vertrouwen van de sociale partners snel te herstellen.

De Geus lijkt voor zijn ingrijpende plannen wel steun te krijgen van de coalitiepartijen. De VVD is al akkoord. CDA en D66 hadden enkele bedenkingen, maar scharen zich vermoedelijk volgende week, als het hoofdlijnendebat wordt afgerond, achter de CDA-bewindsman. Daarna zal die met gedetailleerde wetsvoorstellen komen.

FNV Bouw liet eerder deze week al weten dat de weerstandskas is geopend voor de protesten tegen deze plannen. De eerste daarvan is donderdag gehouden voorafgaand aan het debat. De vakbond beraadt zich nog op mogelijke vervolgacties.

Reageer op dit artikel